Реклама / Ads
2| 2755 |28.06.2023 НОВИНИ

Денков се надява на втори транш по плана за възстановяване до края на годината

.
Николай Денков
До края на година може да дойде второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков, който е в Брюксел, където се срещна с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Европейската комисия отпусна първите 2,7 млрд. лв. в края на 2022 г.
 

Министър-председателят изрази надежда, че до няколко месеца ще се навакса със забавянето на законопроекти и реформи, които са необходими за изпълнението на плана за възстановяване. "Обсъдихме международните приоритети - Шенген, еврозоната, защита от мигрантите на европейската граница, помощта за Украйна и подкрепата във всяко едно отношение. Всичко това са европейски теми и България ще има подкрепа навсякъде, където има нужда", съобщи още Денков за проведените срещи.

 

Той даде пример със защитата на границата, за която бяха отпуснати вече 45 млн. евро, които през следващите месеци ще бъдат включени в техника, ще бъдат поканени експерти от Европа, така че да бъде създадено звено в България, което да координира дейността по защита от миграцията в ЕС.

 

"Въпросът за референдума на "Възраждане" е вътрешен. За еврозоната говорихме обстойно. Нашето правителство е свързано с ясен ангажимент да продължим в тази посока. Има няколко законопроекта, които трябва да се приемат. Обсъдихме как бихме могли да улесним процеса и хората да разберат, че няма да има сътресения", заяви Денков.

 

По отношение на двете кандидатури за еврокомисар премиерът каза, че те са с изключително високи качества, но решението е на ЕК.

 

В съобщение от НАТО се допълва, че утре българският премиер ще се срещне и с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

 

При първото си пътуване до Брюксел в качеството си на министър-председател Николай Денков ще участва на 29 и 30 юни в заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. От една година там се явяваше президентът Румен Радев в качеството си на съставител на служебно правителство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2953 |28.06.2023 Премиерът Денков се зарече: От 2025 г. започваме да отделяме минимум 2% от БВП за отбрана . 3| 2666 |28.06.2023 Премиерът Денков: Нямаме време за коалиционно споразумение . 6| 2906 |28.06.2023 Премиерът Денков отива за първи път в Брюксел, среща се с Урсула фон дер Лайен и с Йенс Столтенберг . 1| 2962 |27.06.2023 Гвоздейков се надява до 2027 г. магистрала „Струма“ да е готова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads