Реклама / Ads
4| 4660 |02.11.2023 НОВИНИ

Денков и Василев се срещнаха със синдикатите: Ръстът на доходите ще изпревари инфлацията

.
Министър-председателят Николай Денков и министърът на финансите Асен Василев обсъдиха днес с ръководствата на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“ подготовката на рамката на държавния бюджет за 2024 г. и политиката на правителството по доходите, съобщиха от пресслужбата на кабинета.
 

Министерството на финансите пое ангажимент да предостави на синдикатите подробни анализи, въз основа на които социалните партньори да изработят своите становища по темата. 

 

По отношение на макрорамката министър Василев посочи, че правителството възнамерява да се придържа към дефицит под 3%. "Продължават активно разговорите с отделните министерства по отношение на разходната част на бюджета, като постигането на конкретни резултати ще бъде ключово при определянето на финансиране". 

 

Ръстът на доходите ще изпревари инфлацията. Към настоящия момент се разработва политиката по доходите в публичния сектор, така че тя да се реализира на база на реални измерители и да се преодолеят дисбалансите, се посочва в информацията.

 

"Изчисленията се правят внимателно. Бюджетът трябва да е устойчив – при това условие може да има ръст на доходите всяка година. Високи доходи и образование е нашата цел“, заяви премиерът акад. Николай Денков. По думите му принципът на "евтината работна ръка", следван години наред, не работи за развитието на икономиката и не мотивира хората. 

 

Като важни предпоставки за икономическо развитие министър-председателят изтъкна още необходимостта от политическа стабилност в страната, привличане на сериозни инвестиции, нетърпимост към корупцията и съдебна реформа. Премиерът беше категоричен, че правителството ще предложи разходване на публичните средства по възможно най-ефективния начин, се посочва в съобщението.

 

Бюджетът за 2024 г. ще бъде съобразен с правителствената програма, инициативите, които са заложени, ще бъдат реализирани, каза преди дни министърът на финансите Асен Василев в интервю за БНР. 

 

Ръст на пенсиите с около 10% през юли догодина предвижда проектът за Бюджет 2024-а, съобщи президентът на Синдикат "Подкрепа" Димитър Манолов след среща в Министерския съвет на премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев със синдикатите, предаде БНР.

 

Обмислят се и промени в размера на втората година майчинство - то да е равно на минималната работна заплата. Размерът на заплатата за догодина беше увеличен и от януари става 933 лева.

 

Правителството има намерение да заложи реален ръст на заплатите в бюджета за 2024 година от поне 5%, колкото е прогнозираната инфлация. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5758 |02.11.2023 "Не знаем какви стъпки ще последват и кога, но знаем къде свършва този път". Путин разреши на Русия да направи ядрен опит . 19| 4815 |02.11.2023 Денков: Правителството ще направи всичко, за да са сигурни гражданите, че те определят кой да управлява! /видео/ . 6| 5999 |02.11.2023 Светослав Малинов: В главата на Борисов може би се върти, че ГЕРБ започна от София и от София ще започне и да завършва . 3| 4746 |02.11.2023 С машини на втори тур? Министерството на електронното управление удостовери съответствието на машините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads