Реклама / Ads
0| 2769 |09.06.2023 НОВИНИ

Депутатите единодушно гласуваха за удължаване на държавния бюджет

.
Приеха на първо четене закона за удължаване на удължения вече държавен бюджет
Eдинодушно, с 201 гласа ”за” депутатите приеха на първо четене закон за удължаване на вече удължения държавен бюджет. По този начин ще се гарантира увеличение на пенсиите от юли, както и останалите социални плащания към общините.
 

Удължителният закон, който беше подготвен от служебното правителство, предвижда и отпадане на забраната за използване на средствата от така наречения Фискален резерв и от Фонда за гарантиране на пенсионната система.

 

Очаква се между двете четения да бъде записано, че ще имаме снижа е минимум от 4.1 милиарда лева - пари от сребърния фонд, който няма да могат да бъдат пипани. Останалите средства ще могат да се използват за текущи нужди.  

 

Очаква се с новото удължаване на закона да се промени и редът, по който общините ще могат да харчат парите си, тъй като те нямат редовен бюджет. Министърът на финансите Асен Василев подчерта, че средствата от Сребърния фонд няма да бъдат пипани: 

 

“В редовния бюджет, който беше приет миналата година, и в актуализацията, ясно е записано, че парите от Сребърния фонд не се пипат. Не само те, а не се пипат парите от Учителския фонд и другите фондове. Затова има минимален размер на фискалния резерв от 4,5 милиарда, така че да сме сигурни, че тези пари няма да бъдат пипани под никаква форма.

 

Този законопроект е внесен в служебния кабинет. Моето лично предложение, което обсъдих и с нашата група е да се заличат думите, които пипат Сребърния фонд, така че да няма и юридическа възможност, не само фактическа. Нужда няма! Никаква!”. 

Срокът между двете четения ще бъде съкратен и второто четене ще бъде още следващата седмица. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2910 |07.06.2023 Депутатите не приеха предложението за увеличаване на минималната работна заплата . 6| 2739 |07.06.2023 Искрен Арабаджиев: Това, че Карадайъ и Пеевски гласуваха за нашия кабинет е провокация . 3| 2782 |07.06.2023 Депутатите обсъждат увеличаване на минималната заплата . 3| 3164 |06.06.2023 Адм. Ефтимов: Депутатите решават дали ще дадем на Украйна ПВО-системи и щурмови самолети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads