Реклама / Ads
13| 5457 |03.10.2012 НОВИНИ

Депутатите се хванаха за гушите как да разследват АЕЦ „Белене”

.
От часове депутатите спорят на тема създаване на временна анкетна комисия, която да проучи фактите и обстоятелствата около проекта за АЕЦ "Белене".
 

Никога досега проектът Белене не е проверяван в периода 2002-2012, изтъкна съпредседаделят на Синята коалиция  Мартин Димитров. Кажете ми по-непрозрачен проект от Белене, настоя той. Този проект показва десетки пъти нарушения на Закона за обществени поръчки (ЗОП), смята още Димитров.

Допустимо ли е това в една правова европейска държава, попита синият депутат. Истината трябва да бъде извадена до край, настоя още Мартин Димитров, според когото милиард и половина лева са хвърлени на вятъра за проекта, при това без договор.

Хората ги съдят за 2 кокошки, подчерта синият депутат. Злоупотребилите с проекта според него трябва да понесат отговорност. 41 НС трябва да разкрие поне част от истината, а това, по думите му, отивало най-много на депутатите от десницата. Не може по този начин да фалираш НЕК, заяви още Мартин Димитров, според когото националната компания е в тежко финансово състояние заради АЕЦ "Белене".

Депутатът настоя комисията да извади на светло всички фирми, получавали някога пари за проекта. Нека да бръкнем този път до край и извадим истината пред българското общество, настоя той.

Румен Овчаров пък обясни, че комисията ще проверява какво е свършено по проекта от кабинетите "Сакскобургготски" и "Борисов", защото кабинетът "Станишев" е бил проверяван от комисия в 41 НС - комисията на Стоян Мавродиев. С две ръце ще подкрепя подобна идея, каза социалистът.

Правете комисии, проверявайте, но след 10 месеца мандатът ви свършва, предупреди той и допълни, че прокуратурата след това ще проверява свършеното от управляващите.

Българинът вече плаща за безумията ви, обърна се Овчаров към мнозинството и припомни 13%-ното увеличение на тока от 1 юли. Всичко, до което се докоснете се разпада, категоричен бе червеният депутат.
Ще проверим абсолютно всичко, обеща от своя страна Деян Червенкондев от ГЕРБ и допълни, че управляващите не се притесняват да бъдат проверявани.

Проектът Белене е най-непрозрачният в цялата 23-годишна история на демократична България, посочи и Иван Иванов от ДСБ. Да се разсекретят материалите за строителството на АЕЦ "Белене", настоя той.

Факт е, че има безпрецедентно събитие в българския обществен живот, каза и Сергей Станишев, визирайки събраната подписка от червените и предстоящия референдум. Това е България на гражданите, подчерта той, заигравайки се с името на партията на Меглена Кунева. Според червения лидер създаването на такава комисия за АЕЦ "Белене" има изцяло политически характер, също както комисията на Стоян Мавродиев. Нека народът реши, настоя Станишев.

Притеснен съм, че държавата е на автопилот, посочи още той. Другото му притеснение е, че през 2020 г. можем да се събудим без атомна енергетика. Според соцлидера целта на тази комисия е да се объркат хората за референдума.

Волен Сидеров пък предлага няколко анкетни комисии, които да проучат продажбата на Нефтохим, БГА Балкан и други държавни компании. Освен това тези комисии да работят в режим на пълно отразяване поне от БНТ.

От ДПС заявиха, че ще гласуват "въздържал се" за създаването на такава комисия. От проект АЕЦ "Белене" се превърна в проблем, подчерта и Йордан Цонев. Той заяви, че 41 НС ще се превърне в парламентът на временните комисии.

В България кризата се връща, притеснен е ексминистърът на икономиката Петър Димитров. Вместо вносителите от ГЕРБ да бият камбаната, че губим АЕЦ "Белене", че НЕК е пред фалит, те по думите на социалиста, проявяват несериозност.

Разстоянието между бананова република и България се нарича ядрена енергетика, нямаме Iphone, нямаме Nokia, нямаме Ipod, изтъкна Димитров и допълни, че ГЕРБ ни обрича да нямаме и атомна енергетика. Маймуните вече са тук и скачат на дървото на властта, заяви Димитров.

Той припомни становището на ЕК, че АЕЦ "Белене" е най-сигурният проект. Червеният депутат се опасява, че създаването на комисия за атомната централа ще развали отношенията ни с Русия. Не ни връщайте в ямата с калта от 2009-та, настоя Петър Димитров.

"Кръстан Дянков" също намери място в речта на бившия енергиен министър. Петър Димитров се съгласи с прякора, който финансовия ни министър получил в шоуто на Слави, защото и според БСП Дянков е сложил кръст на всичко.

Петър Димитров призова управляващите по темата АЕЦ "Белене" да се вслушат в мнението на българите, а не на "филанкешията". Тези, които вече са се качили на дървото, вярват на вашите лъжи, притеснен е социалистът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7216 |14.09.2012 Бойко Борисов ще се отчете пред депутатите . 1| 5174 |06.09.2012 Хванаха шофьор на ученици "подпийнал" . 10| 5137 |27.08.2012 Парите за бензин на депутатите са на свършване . 18| 7767 |17.08.2012 Хванаха свещеник на калъп с проститутка в църква

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads