Реклама / Ads
3| 5190 |08.10.2009 НОВИНИ

Депутатите се "хванаха за гушите" за СРС-та

.
Парламентарни страсти заради СРС-та. Източник: Вяра Йовева
Да се закрие Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, а на негово място да се създаде парламентарна подкомисия за контрол на СРС-та. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промените в Закона за СРС-тата.
 
Това обаче се случи след сериозен отпор и спорове в залата.
Срещу предложението, което внесе ГЕРБ и „Атака", се противопоставиха от ДПС и БСП, като предупредиха, че това е политическа репресия срещу Бюрото.

Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че закриването на бюрото ще спести на държавата 5 млн. лева, колкото е бюджетът на структурата.

Свидетели сме на една тенденция за закриване, сливане и промяна на мандати на редица независими органи, коментира депутатът от левицата Мая Манолова. По думите промените ще наложат политически контрол върху съдебната власт.

Ако този закон бъде приет и на второ четене, ще разгледаме възможността да сезираме конституционния съд, заяви депутатът от движението Четин Казак. По думите му, ако парламентарна подкомисия контролира СРС-тата, то това ще е намеса в работата на съда. Казак предупреди, че промените могат да доведат до осъдително решение от страна на Европейската комисия.

Вие единствено се притеснявате, че в следващите пет години контролът на СРС-та няма да бъде във вас и в БСП, обърна се към Казак депутатът от ГЕРБ Павел Димитров. Той увери, че подкомисията няма да се намесва по същество в работата на съда. В допълнение каза, че от мнозинството ще предложат председателят на комисията да не е от ГЕРБ, за да няма притеснения от политическа зависимост.

Лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че ако няма политически контрол, всичко ще е в ръцете на съдебната система. „Айде сега да се запитаме къде най-не вървят нещата- в съдебната система", каза още синият лидер. По тази причина трябвало да има взаимен контрол на властите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4679 |23.09.2009 Работят ли депутатите, изпокараха се техни подобни . 3| 4728 |20.08.2009 Депутатите наредиха одит на Министерски съвет . 1| 4729 |05.08.2009 Вместо в мерцедеси, возят депутатите с маршрутки . 4| 5895 |30.07.2009 Депутатите на ГЕРБ живеят по хотели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads