Реклама / Ads
0| 3988 |06.12.2017 НОВИНИ

Депутатите одобриха програмата за европредседателството на България

.
С решение на Министерски съвет беше приета Програмата на Република България за Председателството на Съвета на Европейския съюз (1 януари – 30 юни 2018 г.).
 

Програмата определя политическата рамка и основните послания и конкретни теми, по които нашата страна ще работи последователно и усилено през първите шест месеца на 2018 г. Документът е съставен от кратко въведение - първа част, в която са очертани приоритетите, и втора част, в която са посочени конкретните теми/досиета и целите, които си поставяме по тях във всеки един от 10-те формата на Съвета на Европейския съюз, съобщиха от Министерството за Председателството на Съвета на Европейския съюз.

 

Четири са водещите приоритета в програмата:

 

    - Бъдещето на Европа и младите хора – икономически растеж и социално сближаване;

  -   Европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани;

   - Сигурност и стабилност в силна и единна Европа;

   -  Цифрова икономика и умения на бъдещето.

 

По първия приоритет водещи за страната ни ще бъдат темите относно: Многогодишната финансова рамка след 2020 г., Кохезионната политика след 2020 г., бъдещето на Общата селскостопанска политика, Икономическия и паричен съюз, Устойчивата и ориентирана към бъдещето околна среда, Културата като стратегически ресурс за по-доброто бъдеще на ЕС, както и Младите хора, които заемат основно място в дебата за бъдещето на Европа.

 

По втория приоритет ще работим за предоставянето на осезаема европейска перспектива за всички страни от Западните Балкани, като от особена важност за нас ще бъде задълбочаването на регионалното сътрудничество и развитието на добросъседските отношения.

 

По третия приоритет ще насочим усилията си към повишаване сигурността на гражданите на Европейския съюз, укрепване на контрола по границите и по-ефективно управление на миграционните процеси, като основните ни теми по този приоритет включват: Миграция, Ефективно, бързо и справедливо правосъдие, Енергетика, Европейският съюз като силен глобален участник на международната сцена както и Устойчив интегриран подход за Дунавския и Черноморския регион.

 

По четвъртия приоритет ще поставим акцент върху Конкурентоспособността, Цифровия единен пазар, Насърчаването на предприемачеството и социалните иновации и Бъдещето на труда в цифрова и по-справедлива Европа.

 

Специфичен приоритет ще бъде Европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани. Ще работим за намирането на общи решения в отговор на очакванията на Европа и европейските граждани за повече сигурност, стабилност и солидарност, стремейки се в перспектива към утвърждаването на една силна, цифрова и единна Европа посредством консенсус, конкурентоспособност и кохезия.

 

Националната ни програма е разработена на основата на 18-месечната програма на триото държави Естония-България-Австрия, които председателстват Съвета на ЕС от 1 юли 2017 г. до 31 декември 2018 г.

 

Още на 20 юни 2017 г. Съвет „Общи въпроси“ одобри 18-месечната програма на Съвета на ЕС, в която са отразени специфичните приоритети на триото председателства, както и стратегическите приоритети на Европейския съюз за постигане на реални, видими резултати в отговор на очакванията на гражданите за повече сигурност, заетост, устойчив растеж и по-силно присъствие на Съюза на световната сцена.

 

Освен на основата на 18-месечната програма на триото, програмата на Българското председателство очертава основните приоритети на работата, както и конкретните цели, които си поставя в рамките на отделните формати на Съвета на ЕС.

 

Проектът на приоритетите на ротационното председателство бяха одобрени от правителството на 13 юли 2017 г., след което те бяха подложени на обществен дебат в продължение на близо шест месеца. Обществени дискусии бяха проведени в цялата страна с всички заинтересовани страни с цел постигане на максимално широк национален консенсус по стратегически важните за България теми.

 

На 1 декември 2017 г. коригираната програма с приоритетите на страната ни беше приета от Съветът по европейските въпроси и от Народното събрание. Депутатите одобриха основните послания за консенсус, конкурентоспособност и кохезия, както и девиза "Съединението прави силата". Парламентът насърчи правителството да работи за приемане на балансирани решения с цел запазване на единството между държавите-членки на ЕС, като заедно с това полага усилия за постигане на конкретни резултати в рамките на председателството. След окончателното приемане на приоритетите от правителството, те отново трябва да бъдат докладвани в Народното събрание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4071 |02.12.2017 Одобриха данъчната реформа на Тръмп . 8| 9397 |01.12.2017 Проф. Михаил Константинов за депутатите: Да стоиш две нощи в парламента и да се правиш на луд, не е лесно . 5| 4085 |30.11.2017 Депутатите си запазиха партийните субсидии . 2| 4270 |30.11.2017 Депутатите обсъждаха бюджета през нощта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads