Реклама / Ads
7| 2553 |14.03.2024 НОВИНИ

Депутатите почетоха патриарх Неофит. Какво казаха политиците?

.
Народното събрание почете с едноминутно мълчание паметта на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Вчера от Българската православна църква - Българска патриаршия съобщиха за кончината на патриарх Неофит.
 

"Загубихме духовния баща на българския народ, който ръководи Българската православна църква мъдро, достойно и с грижа за всички вярващи", отбеляза в началото на пленарното заседание председателят на Народното събрание Росен Желязков.





"Ще го запомним като радетел за единство, мир и благополучие, добави председателят на парламента и призова народните представители да почетат с минута мълчание Негово светейшество и да се помолят за упокой на душата му", каза още той.

 

"С дълбока скръб изпращаме в небесния му път Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще остане в спомените ни като мъдър и благ духовен водач, който даваше вяра и сили на миряните, дори когато той самият беше физически слаб. Светъл да е пътят му!", бя изявлението вчера вечерта на министър-председателя акад. Николай Денков.

 

"Приемам кончината на патриарха като тежка загуба за България, православието и Църквата!", посочи той.

 

"Познавах Патриарх Неофит лично, още когато беше владика", каза пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

"Негово Светейшество Неофит беше сред малцината обединяващи духовни фигури. България загуби един от малкото, които търсеха обединение, а не разединение. Бог да го прости!", написа вчера с цоциалните мрежи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.







"Вечна и блажена памет на Светейшия български патриарх Неофит", написа Костадин Костадинов от "Възраждане".

 

"Дълбоко скърбим от загубата на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит!  Неговата доброта, милосърдие и призивите му за човеколюбие няма да бъдат забравени от миряните. Изказваме дълбоки съболезнования към неговото семейството и близки, както и на всички християни", посочи пък съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

 

От БСП заявиха, че оценяват високо дейността на Патриарх Неофит, "започвайки от времето на разкола в църквата, неговите усилия за обединяване на Българската православна църква". "В нашите спомени ще остане като разумен, благ, високо ерудиран и високо образован духонвик", каза депутатът от БСП Ирена Анастасова пред журналисти в парламента. 

 




Главата на Българската православна църка Негово Светейшество Патриарх Неофит е починал на 78-годишна възраст, съобщиха членове на Светия Синод в социалните мрежи вчера вечерта.

 

Патриарх Неофит, който оглави църквата през 2013 г., беше настанен от края на ноември 2023 г. във Военна медицинска академия (ВМА) с белодробно заболяване и Светия Синод призова миряните да се молят за него. В последните седмици синодът периодично съобщаваше да подобряване на състоянието му, докато лекарите се грижеха за здравето му.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2907 |14.03.2024 Енергиен ден в НС: Гледа се споразумение със САЩ за АЕЦ "Козлодуй", както и вертикалния газов коридор с Молдова и Украйна /на живо/ . 2| 2448 |14.03.2024 Проф. Христо Матанов: Патриарх Неофит беше предимно спокоен, което се отрази и на живота на БПЦ . 2| 2514 |14.03.2024 Военният министър на Великобритания призова разходите на страната за отбрана да бъдат увеличени до 3% от БВП . 0| 2722 |14.03.2024 Служителите на австрийския филиал на Lufthansa стачкуват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads