Реклама / Ads
3| 4426 |18.03.2020 НОВИНИ

Депутатите приеха Закона за мерките при извънредно положение

.
Източник: БГНЕС
Закон за мерките при извънредното положение бе приет от депутатите, след гласуване в парламента. Със 129 гласа ”за” и 70 ”въздържал се” предложението бе одобрено.
 

Временното извънредно положение бе обявено с решение на Народното събрание. То е в сила от 13 до 29 март.

 

Със законопроекта се въвеждат 9 противоепидемични мерки. Сред тях са забраната на посещения на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафенета, сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките.

 

На ресторантите и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

 

Предлага се всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си, установяване на непълно работно време, ползване на платен или неплатен годишен отпуск. Промените в трудовото законодателство включват още възможност работодателят да има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на такъв, който не е придобил 8 месеца трудов стаж. Ако бременна, кърмачка, самотен родител, служител с 50 и повече процента неработоспособност или друг защитен по Кодекса на труда, сам поиска да излезе в отпуск при извънредно положение, работодателят е длъжен да го разреши. Промените в Кодекса за социално осигуряване обезпечават възможността за упражняване на осигурителни права и гарантират правото на парични обезщетения, помощи и пенсии на гражданите.

 

Законът предвижда всички процесуални срокове по висящите съдебни, арбитражни, административни и изпълнителни производства да спират да текат до прекратяване на извънредното положение. Изключение ще правят тези по наказателните производства.

Спира се налагането на запори на банкови сметки на физически лица, на запори върху трудови възнаграждения и пенсии, както и извършването на описи на движими и недвижими вещи, собственост на граждани. Прекратяват се всички обявени процедури по публична продан и въвод във владение при държавните и частните съдебни изпълнители. Регламентира се, че след прекратяване на извънредното положение тези производства ще се образуват и обявяват отново.

 

Ограничават се и нотариалните удостоверявания, като ще бъдат разрешени само спешните и неотложни заверки, а Нотариалната камара ще следва да осигури поне един дежурен нотариус за съответния район при спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

 

Със законопроекта се предвиждат промени и в Наказателния кодекс за лекарите, които не окажат помощ на болен по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи. Те ще се наказват с пробация до една година или с глоба от 300 до 1000 лева. Предлага се инкриминиране на предаването на невярна информация за разпространението на заразителна болест.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3908 |17.03.2020 Депутатите ще решават за Закон за мерките по време на извънредно положение . 21| 5314 |13.03.2020 Депутатите приеха: Въвежда се извънредно положение в страната . 1| 3988 |11.03.2020 Мерки в НС пазят депутатите от коронавирус. Журналистите - далеч . 8| 4101 |09.03.2020 Караянчева спира командировките на депутатите заради коронавируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads