Реклама / Ads
0| 2430 |12.07.2024 НОВИНИ

Депутатите приемат правилника за дейността си, създават 25 комисии /на живо/

.
Източник: БГНЕС
В Народното събрание депутатите ще гласуват правилника за работа на парламента. Това се случва месец след изборите.
 

Освен това девет министри от служебния кабинет ще отговарят на въпроси в парламентарния контрол. Здравният министър Галя Кондева ще трябва да отговори на въпрос на ПП-ДБ за липсата на унифициране на базите данни на НЗОК и националната здравноинформационна система.







Министърът на енергетиката Владимир Малинов отново е извикан да отговаря на въпроси относно сделката с турската "Боташ", а вътрешният министър Калин Стоянов е попитан за действията предприети от МВР по издирването на Евелин Банев - Брендо.

 

В Народното събрание се създават 25 постоянни парламентарни комисии, решиха депутатите. Те приеха текстове от проекта на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание, предаде БТА.

 

Създава се Комисия по демографската политика, децата и семейството. Досегашните Комисии по конституционни въпроси и по правни въпроси се сливат в една - Комисия по конституционни и правни въпроси. 

 

Заличава се Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната, както и Комисията за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове. Вместо това ще има Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.





При определяне на състава на постоянните комисии се запазва съотношението между числеността на парламентарните групи, с изключение на постоянната комисия за контрол над службите.  

 

Не беше прието предложението на Георги Свиленски („БСП за България“) Народното събрание задължително да определя места в постоянните комисии за народните представители, нечленуващи в парламентарна група. Остана досегашният текст, че Народното събрание може да определи места в постоянните комисии за депутати, нечленуващи в парламентарна група. 

 

За образуване на парламентарна група са необходими минимум десет депутати, реши още парламентът. Депутатите отхвърлиха предложенията, с които се позволяваше т.нар. парламентарно номадство. 

 

Запазват се текстовете, според които народните представители от парламентарна група, преустановила съществуването си, стават нечленуващи в група и не могат да бъдат приети за членове на друга парламентарна група, както и да образуват нова.

 

Депутат, напуснал или изключен от парламентарна група, става народен представител, нечленуващ в парламентарна група, не може да заявява принадлежност и не може да бъде приет за член на друга парламентарна група.

 

Народни представители, нечленуващи в парламентарна група, не могат да образуват парламентарни групи, а съществуващи парламентарни групи не могат да се сливат или разделят.

 

Дебат в пленарната зала предизвикаха предложенията, засягащи правата на народните представители, нечленуващи в парламентарна група. 

 

Георги Свиленски („БСП за България“) посочи, че е направил няколко предложения, които засягат независимите депутати, и общо взето са притеснили всички политически сили. Тогава не си представях какво ще се случва в НС, а получихме упрек, че хора от БСП искат да се отделят и да правят други парламентарни групи, посочи той. От БСП никой няма да прави друга парламентарна група, декларира Свиленски.





Каква е разликата между Георги Свиленски и Рамадан Аталай, попита той и отбеляза, че като член на парламентарна група има кабинет и място в парламентарна комисия, а Рамадан Аталай като независим депутат няма. Това колегиално, европейско и демократично действие ли е, коментира Свиленски. Конституцията ясно казва, че всички в този парламент сме равни и всички имаме еднакви права, отбеляза той. Кой ще работи в парламентарните комисии и ще прави кворума, зададе въпрос депутатът от БСП. Георги Свиленски попита и защо независимите народни представители да не могат да правят парламентарни групи. Или е по-лесно да се търгуват депутати на свободния пазар, коментира той.   

 

Каква е тази промяна в БСП, защото искат да върнат т.нар. парламентарно номадство, което дълги години обществото намираше за една доста порочна практика, репликира го Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС). Той смята, че народни представители, избрани от една листа, не трябва да могат впоследствие да правят различни парламентарни групи.

 

Нечленуващият в парламентарна група депутат Калоян Методиев се обяви за по-демократичен правилник и повече права за независимите народни представители. Днес това е единствената група в растеж, в началото бях сам, посочи той. Вие, които сте част от парламентарни групи, вие сте членове на Британската империя, а ние сме Махатма Ганди, заяви Методиев.

 

Костадин Костадинов („Възраждане“) отбеляза, че най-важното право на депутатите е законодателната инициатива. Това никой не го променя, никой не го суспендира и никой не го ограничава, посочи той. Когато депутат излъже своите избиратели, е редно просто да напусне парламента, смята Костадинов. 





Очевидно агрегатните състояния на българския депутат са повече от тези на водата, той може да бъде матиран, изгонен, разцепен, прогонен, коментира Любен Дилов (ГЕРБ-СДС). Според него този парламент няма да има дълъг живот. Много са колегите, които не членуват в парламентарна група, посочи Дилов и предложи да се направи някакъв клуб, където да се събират. По думите му 40 човека все едно по какви причини са изпаднали от традиционния оборот на парламента.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2297 |12.07.2024 Русия уби петима души при удари в Донецка и Харковска области . 1| 2310 |12.07.2024 Еврокомисар Илиана Иванова: Никога не сме били толкова близо до еврозоната, трябва да излъчим сигнал за политическа стабилност . 6| 2343 |12.07.2024 "Не бързам". Радев ще връчи втория мандат идната седмица . 1| 2383 |12.07.2024 Орлин Колев: Радев може и да чака решение на КС преди да връчи мандата, за да образува своето служебно правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads