Реклама / Ads
4| 3958 |23.02.2024 НОВИНИ

Депутатите решиха за АЕЦ "Козлодуй" и НПК, проведе се парламентарен контрол /видео/

.
Източник: БГНЕС
Парламентът ще разгледа две проекторешения за провеждане на преговори с потенциален строител на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй"- на ГЕРБ-СДС-ДПС и на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Вчера предложението за включването на извънредната точка не беше прието.
 

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН за разглеждане в зала влезе отхвърленият вчера проект за решение за провеждане на преговори с потенциален строител на нова ядрена централа на одобрена площадка в АЕЦ "Козлодуй" с технология AP-1000. Вносители са са Делян Добрев от ГЕРБ - СДС и Станислав Анастасов от ДПС.

 

Заедно с него в дневния ред с гласовете на ГЕРБ - СДС, ПП - ДБ и ДПС беше включен още един проект на решение - на депутати от ПП ДБ - за продължаване на процедурата по подбор и преговори с потенциален строител във връзка с изграждане на 7 и 8 блок на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй" отново с технология AP-1000.

 

Депутатите гласуваха в дневната си програма и още една точка - повторно гласуване на оспорените от президента Румен Радев изменени в Наказателно-процесуалния кодекс.

 

След това ще започне парламентарният контрол, който ще продължи 3 часа. В него трябва да участват премиерът Николай Денков, вицепремиерът и външен министър Мария Габриел и министри.

От "Възраждане" поискаха в залата да бъдат извикани изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй-Нови мощности" ЕАД и министърът на енергетиката Румен Радев.

 

Министърът ще бъде уведомен за дискусията, увери председателят на парламента Росен Желязков, след което от "Възраждане" поискаха 30 минути почивка. Желязков обяви 15 минути прекъсване.

 

В крайна мсетка днес Народното събрание възложи в срок до 15 април т. г. да се проведат преговори между "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности" ЕАД и "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd.), включен в кратката листа на потенциални строителни фирми за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.

 

Също така, след повторно обсъждане парламентът прие на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). До новото гласуване на текстовете се стигна, след като държавният глава Румен Радев наложи вето, а народните представители го уважиха.

 

След това започна парламентарен контрол.

 

Видео от заседанието, гледайте тук:




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4345 |23.02.2024 Задържаха легенда на киното, актьора Христо Шопов, за заплаха с оръжие . 18| 2696 |23.02.2024 Слатински: Западът замества критично нужни действия с думи, a по фронта снарядите са 100:1 в полза на рашисткия башибозук . 3| 2465 |23.02.2024 Елена Йончева пред „Политико“: Скандалът с подслушванията в ЕП е само началото . 2| 2687 |23.02.2024 Посланик Илашчук: Пазя всеки мейл от моите близки, защото може да е последен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads