Реклама / Ads
27| 5938 |21.10.2020 НОВИНИ

Десислава Атанасова: Лесно постижимо е Борисов да си подаде оставката, само БСП и ДПС да гласуват за свикване на ВНС

.
Десислава Атанасова
Толкова лесно постижимо е Борисов да си подаде оставката, само трябва БСП и ДПС да гласува за свикването на Велико народно събрание, което да приеме предложената промяна на Конституцията. Не знам защо тази тема излезе от дебат и никой не я поставя на дневен ред, включително и г-жа Нинова. Предложението за обществен дебат е логичен отговор на исканията на протестиращите.
 

Това заяви в предаването "Лице в лице" по бТВ депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която повтори всички опорни точки на управляващите по темите за президента Румен Радев, т.н. "нова Конституция" и харчовете, които щедро прави правителството в последно време.

 

За президента

Недопустимо е президентът да не е бил уведомен, че ръководителят на ВВС е с положителна проба за COVID-19. Съвсем различно е уведомяването когато става въпрос за всички други лица и други когато става дума за президента, министър председателя и председателя на Народното събрание. Когато се касае за висши генерал със сигурност уведомяването е било различно, обясни Атанасова.

 

Коментарът й бе категоричен, въпреки напомнянето към нея, че само минути преди изказването й и в новинарската емисия на телевизията бе още веднъж обявено, че президентът Румен Радев е бил уведомен във вторник сутринта, когато вече е бил на официалното си посещение в Естония.

 

"Мисля, че отговорното поведение предполагаше г-н президентът да се извини официално на естонските домакини на президента на Естония. Останалите държавни глави са взели виртуално участие в тази среща. Следва да се извини на естонския президент и когато е станало ясно, че става въпрос за недоразумение.", каза още тя.

"Смятам, че е грубо нарушение на международния етикет и протокол да се твърди, че това е някаква манипулация. Радев твърдеше, че това едва ли не е световна конспирация. Не вярвам президентът на Естония да цели това.", добави депутатът.

 

За новия бюджета

Съвсем на кратко съм прочела бюджета в момента, защото бе оповестен преди минути.

Относно харчовете на правителството Атанасова коментира, че това което вече седмици наред се обсъжда е, че "се води политика за повишаване на доходите".

 

По думите й 650 лв. е заложената минималната заплата и 300 лв. минималната пенсия. „Заложеното в бюджета са изпълнени предизборни обещания“, заяви още депутатът.

 

На въпрос от къде ще дойдат парите Атанасова заяви, че до този момент правителството не е похарчило и стотинка от взети заеми. „Когато гражданите имат нужда от подкрепа държавата трябва безапелационно да ги подкрепи особено по време на криза“, сподели какво мислите още тя.

 

За Конституцията

"Няма спор, че сам Велико народно събрание може да прави промени в Конституцията. Ние предлагаме дебат за нов обществен договор и промени в Конституцията, а част от тях са препоръки и от Венецианската комисия и от последния доклад на Европейската комисия.", заяви Атанасова.

 

На въпрос как ще бъдат събрани 160 гласа от депутатите Атанасова заяви, че е необходима не само политическа воля, но и математически резултат. Тя припомни, финалните думи на премиера Бойко Борисов при обявата на инициативата на ГЕРБ да промени основния закон, че ще подаде оставка, когато това бъде гласувано.

 

Тя отчете, че до момента оглавената от нея временна комисия в НС е изработила вътрешни правила за работа, а проекта е изпратим на всички заинтересовани страни, които да дадат становище по проекта и ако желаят да излъчат свои представители, които да участват в заседанията.

 

Атанасова обяви, че през ноември предстои виртуална среща на Веницианската комисия с всички парламентарни партии и представители на  съдебната система. "Предполагам, че ще има конференция или кръгла маса за обсъжадне на основните предложения", допълни тя.


"Единственото, което може да направи тази комисия е обществен дебат, наясно сме, че промените могат да се направят само от ВНС", заяви още Атанасова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 8088 |13.10.2020 Радев ще сезира КС за комисията на Десислава Атанасова за новата конституция . 18| 9447 |12.10.2020 Лесно е да си свободен в големия град. Там властта не ти е стъпила на врата и не те души . 39| 13492 |11.10.2020 Доц. Мангъров: Уплашени хора се манипулират по-лесно . 32| 5828 |03.10.2020 Десислава Атанасова, шеф на анкетната комисия за новата Конституция: Не съм конституционалист, но мога да чувам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads