Реклама / Ads
0| 2249 |17.04.2024 НОВИНИ

Деца подариха на русенския кмет Пенчо Милков филм за скулптора на Паметника на свободата Арналдо Дзоки

.
Кметът на община Русе Пенчо Милков получи интересен подарък от възпитаници на ЧДГ „Смехорания“ в Русе – филм за скулптора на Паметника на свободата Арналдо Дзоки.
 

„Свобода от бронз и камък“ е правен съвместно с децата от българското училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим и Флоренция, Италия, и разказва за общото между трите града.

 

„Благодаря ви за страхотната идея, дано я последват и други! Арналдо Дзоки и други негови съвременници са завещали паметни дела. Трябва всички ние да се замислим какво ще оставим след себе си“, обърна се Пенчо Милков към децата от “Смехорания”. Те поздравиха кмета с изпълнения за Апостола на свободата и българската история. Възпитаниците на частната детска градина и нейният директор Мариана Статева получиха поздравления и грамоти за родолюбивата инициатива.

 


.

 

Свобода от бронз и камък“ е направен от децата с помощта на техните преподаватели и разказва за Паметника на свободата, сътворен от Дзоки. Филмът е 10-минутен и е на български със субтитри на италиански език. По него е работено почти 4 месеца, като крайният му вариант е бил готов през август 2023 г.

 

Филмът печели награда от Международния медиен фестивал „Арлекин в Рим“ за най-млади участници.

 

Арналдо Дзоки е роден през 1862 г. във Флоренция, Италия. Негови творби обединяват десетки градове по света и са разпръснати на 4 континента. В България Дзоки изработва и монументалната конна статуя на Цар Освободител в София, като негово дело са бронзови скулптурни творби на паметници в Севлиево, Ловеч, Оряхово, Дряновския манастир и скулптурен фонтан в Пловдив. През 1909 г. в Русе е завършен и Паметникът на свободата, проектиран от италианеца и изработен от Георги Киселинчев.

 

Филмът "Свобода от бронз и камък" вижте тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4048 |17.04.2024 Китайски експерт: Русия със сигурност ще загуби в Украйна . 3| 3109 |17.04.2024 Проф. Веселин Вучков: Поведението на Живко Коцев е осъдително, поне от морална гледна точка . 0| 2351 |17.04.2024 Григор Димитров: Несравнимо е да се върнеш в топ 10 и да почувстваш, че работата ти се отплаща

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads