Реклама / Ads
4| 8844 |25.12.2012 НОВИНИ

Дядо Коледа по света: уж различен, пък същият

.
Дядо Коледа преглежда списъка с поръчките за подаръци
Милиони хора по света отбелязват Коледа, а пракорените на този обичай се губят още в дълбоката древност. Във всяка страна има специфични традиции, но някои от ритуалите си приличат.
 

В Германия, където традииите за посрещане на Коледа са най-стари, подготовката започва още преди 6 декември, когато на св. Николай децата оставят обувките си пред вратата, а на сутринта ги намират пълни с лакомства. Те са за послушните, на по-палавите св. Николай, праобразът на дядо Коледа, ги пълни със съчки вместо сладки. 

 

В Гърция също почитат свети Никола като закрилник на моряците. Според тях той е побелял старец, с мокри дрехи, от брадата му капе морска пяна. Досущ като Нептун.

 

В Италия запразняват 8 дни пред Коледа, но големите подаръци се раздават отново на 6 януари, когато на метла долита милата, но грозновата магьосница Бефана. Тя раздава подаръците, но на непослушните деца се полага само по парченце въглен. Успокоението е, че и то е захарно.

 

И в Холандия тачат Свети Николаус, който акостира на холандските брегове още през ноември. През лятото той има испански адрес и резиденция, там си води записки кои деца слушат и кои не. А наближи ли Коледа и стъпи ли на сушата, той се качва на бял кон и язди из града за радост на малки и големи.

 

В навечерието на Коледа във Финландия има по-необичайна традиция. Всички от семейството отиват на сауна, за да седнат чисти на масата. (Досущ като в култовия съветски филм "Ирония на съдбта или честита баня", където същият обичай се оказа типичен за руснаците в навечерието на Нова година). Празничната вечеря започва, когато изгрее първата звезда в небето.

 

И във Францияна Рождество Христово поставят макети на ясли, които напомнят раждането на Христос. Характерен елемент на празника е шоколадовият сладкиш във формата на дънер, но празничното меню се различава в различните части на страната.

 

Вместо с шейни на снега, австралийцитепо-скоро празнуват Коледа с бански на плажа. Температурите при тях рядко падат под 30 градуса по това време от годината. Дядо Коледа в Австралия задължително идва със сърф.

 

За разлика от Австралия Канадае една от редките страни, където задължително Коледа е бяла - с много сняг и елени. Малки групи, преоблечени хора ходят по домовете, дрънчейки със звънци. Приличат на нашите коледари.

 

Коледа в Даниязапочва, когато палавият елф Нисе реши да се позабавлява. Датчаните вярват, че той живее по таваните на старите фермерски къщи, а любимото му занимание е да погажда номера. Угощението на Бъдни вечер започва с оризов пудинг, в който е скрит „вълшебен бадем”. Нашата пита с паричка има същата символика.

 

Чешкият Дядо Коледасе спуска от небето по златно въже, следван от един ангел и един дявол. Младите момичета в Чехия гадаят за бъдещето си, като на 4 декември поставят черешова клонка във вода. Ако тя цъфне до Коледа, следващата година ще срещнат съпруга си.

 

В Англиявярват на традиционния вариант Дядо Коледа, облечен с дълга червена или зелена роба. Докато всички спят, той обикаля домовете и оставя подаръци в празни чорапи, закачени около огнището.

 

Руската трапезаза празника се състои от 12 ястия, всяко едно, от които символизира един от светите апостоли. Освен Дядо Мраз и неговата внучка Снежанка, и друга фигура навестява руските домове – Бабушка. Бабушка се отбива във всеки дом, където има деца, мислейки че там е Божият син. Коледа в Русия обаче е след нашата, календарът ни за Рождество не съвпада, за разлика от този за Великден.

 

Испанската Коледасе нарича Навидад. След вечерята на Бъдни вечер испанците излизат на улицата, за да наблюдават танцьори на хота. В Испания почитат кравите, защото според преданието, когато Исус се родил, кравата в обора топлила бебето с дъха си в мразовитата нощ.

 

В Швеция преди зазоряване най-малкото момиче в семейството облича бяла рокля с червен колан. На главата си слага венец с горящи свещи. Подобни шествия със свещи се организират в църквите по време на празничната служба. По Коледа в Швеция козелът е много почитано животно, защото именно той раздава в кош подаръците. На Бъдни вечер някой от семейството се маскира като коледен гном, който уж излиза от мазетата и плевните и раздава подаръци.

Напоследък обаче дядо Коледа навсякъде поразително си прилича. И как няма! Наложеният тв образ от САЩ, от прочутата компания за безаколкохолни напитки, извърши най-голямата мистификация в ново време и мултиплицира рекламния образ на червенобузия старец, с когото единствено се асоциира дядо Коледа с чувала. Но в крайна сметка за всички по-важно е какво има във въпросния чувал... Весела Коледа!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7053 |24.12.2012 Над 347 000 лева събра дотук Българската Коледа . 0| 5281 |21.12.2012 Обрат! Студът за Коледа се отменя; стопля се . 5| 4876 |19.12.2012 400 000 коли се изнасят от София за Коледа . 17| 17683 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads