Реклама / Ads
35| 7260 |04.10.2013 НОВИНИ

Дянков нает за ректор в Москва от Сорос

.
Симеон Дянков
Българинът заема поста след формален конкурс, обявен през юли 2013 година и вероятно с протекцията на среди, финансиращи Руската икономическа школа. През юли 2013 г. РИШ обяви конкурс за ректор, освободено от Сергей Гуриев, който бяга панически във Франция. Фрог нюз се натъкна на сензационни разкрития за новото амплоа на финансиста, който доведе българите до отчаяние.
 
Изискванията на конкурса са няколко – кандидатът трябва да говори свободно руски и английски език, да има руска или друга научна степен и не по-малко от пет години работа на ръководни позиции в образователни институции.

Погледнато обективно, Симеон Дянков не отговаря на две от тези изисквания – неговият руски език, както пише руският вестник „Ведомости”, е на основата на ученото в училище в България, няма и научна практика. Назначаването му на този пост очевидно не е свързано с конкурса, а по други причини, коментира хора, запознати с финансирането на школата.

Какво е това Руска икономическа школа/РИШ/? Основана през 1992 година, тя има двама бащи – руски академик и професор от израелски университет. През 2004 година се обединява с друго подобно звено – Център за икономически и финансови изследвания, структура, позната и от другите посткомунистически страни и финансирана от фондации на Джорд Сорос. В България гакива структури също има – Институт „Отворено общество”, както и Център за икономическо развитие. РИШ се смята в Русия за бастион на либералното политическо движение и е близка до Медведев и Кудрин, но не е долюбвана от Владимир Путин.

Идването на Симеон Дянков в Русия е след като предишния ректор – Сергей Гуриев – бяга в Париж, тъй като е попаднал в разследване на руските власти по така нареченото дело „ЮКОС”, пишат руски медии. В ръководената от Гуриев Руска икономическа школа е проведена и пълна финансова ревизия, заради неясни приходи.

Според официалната версия на учебното заведение, финансирането идва от събираните такси от обучаваните в  две магистърски програми - по финанси и икономика. Около 80 са обучаваните в един випуск, като парите за обучението им варират от 9750 до 15 500 щатски долара на година. Според газета.ру обаче емигрирането на Сергей Гуриев във Франция може да постави под съмнение бъдещето на школата, тъй като студентите, които биха се записали за настоящата и следващата учебни години, може и да се откажат, а и тези, които финансират допълнително образователното звено, също могат да преосмислят наливането на пари в него.

Сергей Гуриев има неприятности с правосъдието в Русия в качеството си на специалист икономист, който е правил различни анализи и експертизи за правителството на Русия и за съда по известното дело „ЮКОС”, по което е осъден Михаил Ходорковски. „По-добре в Париж, отколкото в Краснокаменск”, коментира сам Гуриев решението си за заминаване от Русия.

Според Олег Смолин, депутат от Държавната дума и заместник на комисията по образование положението в школата тепърва ще се влошава. Икономистът Кирил Мартинов пък е на мнение, че новото ръководство на школата ще трябва да се договаря с властите, ако желае да запази дейността си в Русия.

 

По темата с емигрирането на бившия ректор на Руската икономическа школа се изказа и президентът Владимир Путин. Той заяви дословно: „Гуриев никой и нищо не го заплашва в Русия, ако не е нарушавал законите на страната. Той е свободен човек, ако иска да живее в Париж, нека отива, ако иска да се върне – няма проблем. Аз не знам дали има основания той да бъде осъден и вкаран в затвора”.

Проблемите на Сергей Гуриев с властите в Русия са по повод на негова експертиза по делото срещу Михаил Ходорковски и Платон Лебедев. Според публикувани от The New Times информации, работата на експертите е била в полза на обвиняемия и е платена от директора на Центъра за правни и икономически проучвания Елена Новикова. Тя, от своя страна, е получавала пари, за да докаже невинността на Ходорковски пред съда и затова изготвените от шестимата експерти по делото заключения сега се проучват и анализират. Самият Ходорковски получи деветгодишна присъда за присвояване на 283 милиона долара чрез компанията „Апатит”, с което е нанесъл вреди на държавата в размер на 220 милиона долара.

Това вероятно е само една от връзките на това образователно звено с руските олигарси, които имат много възможности да купуват не само политици, но и икономисти, анализатори и медии.

Силното влияние на Световната банка върху Руската икономическа школа, както и на преподаватели от американски университети, които съставляват почти 30% от академичния състав, очевидно е дало отражение на решението Симеон Дянков да бъде назначен за ректор. Неговата задача очевидно ще е  да помирява спонсорите на школата с Кремъл. Вероятно се залага на едно доста обогатено СV на българина, което вече бе публикувано в близки до школата бизнес издания в Русия, в които той е посочен като автор и на един от рейтингите, изготвяни от Световната банка, както и много хвалби за работата му в България като вицепреимер и шеф на финансовото министерство. Разбира се, няма и дума за позорното му сваляне и бягство през февруари, след като водената от него политика доведе хората у нас до отчаяние и бунт и срина кабинета „Борисов”.

Самият Дянков едва ли е разчитал, че след министерстването в България ще ръководи неправителствена школа в Москва, тъй като на 27 септември 2012 година заяви по повод иска на руската страна към България за 1 милиард евро по повод строителството на Белене дословно следното: „Ако трябва, ще пляскаме руснаците”. А може и да е имал нещо наум, щом като в самото навечерие на уволнението си от правителството на ГЕРБ през януари 2013 година направи изненадващо посещение в Москва и заяви пред руски медии, че страната ни разчита на руски инвестиции, в това число и за „Белене” и че е готов да дава визи на руски граждани на границата при влизането им в страната, което противоречи на политиката на ЕС.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 6342 |02.10.2013 Дянков отива на прокурор за 1,4 млрд.лв. . 13| 6168 |02.10.2013 Бивш директор: Магистрала "Люлин" се разпада . 30| 6610 |02.10.2013 Дянков вместо плесници, раздава уроци в Русия . 68| 11384 |29.09.2013 Борисов: Дянков ми се кълнеше, че не е зависим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads