Реклама / Ads
14| 5361 |09.02.2009 НОВИНИ

П. Димитров: Кризата вече е тук и има много засегнати сектори

.
След като до скоро министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров ни убеждаваше, че няма реална заплаха за България от финансовата криза, днес той каза, че кризата е тук, в България и особено засегната е работещата промишленост.
 
Той откри в НДК конференция на тема: „Световната финансова и икономическа криза и стабилността на българската икономика”, организирана от Института за икономика и международни отношения (ИИМО) и Фондация „Фридрих Еберт”. 

Конференцията се провежда в четири панела: -Световната финансова криза и макроикономическата стабилност на българската икономика. Маастрихтските критерии; -Нестабилен инвестиционен климат. Стратегия за България; -Банковият сектор по време на криза: Каква е ролята на БНБ?; -Икономически растеж и антикризисна програма: Фокус върху българската реална икономика.

Най-засегнати от кризата на практика са най-развитите държави в света, каза Димитров при откриването на конференцията.

Растежът на световната икономика през 2007 г. е 5.15 %, през 2009 се очаква да бъде 0.49 %. Инфлацията за световната икономика е 0.2 % през 2007. По-слабо засегнати са развиващите се страни. Реалният растеж се очаква да бъде положителен около 3.1 %. През ноември миналата година държавният дълг падна до 16.5 % от БВП, което ни нарежда на 6-то място в ЕС, каза министър Димитров. По думите му мерките трябва да бъдат концентрирани на глобално икономическо ниво. Той посочи, че има мнения за създаване на Световна икономическа харта, която да смени сегашните регулации и да се отиде на едно ново ниво на регулации. България иска да запази валутния борд до влизането в еврозоната и това е категорична позиция, посочи Димитров. Той каза, че страната ни изпълнява мерките на еврозоната за разлика от много страни, които участват, а ние трябва „да стоим пред вратата и да чакаме с насълзен поглед”.

Министърът каза, че страната ни е привлекателна за инвеститорите и посочи, че тези дни има среща с представители на Дженеръл Електрик, които искат да инвестират 800 млн. евро у нас. Като цяло България не беше засегната директно от финансовата криза. Банковият сектор е стабилен, има много добра ликвидност на банковата система. Печалбата за 2008 г. е 1 387 000 000 лв.
Кризата е тук, тя е в България, посочи Димитров. Особено засегната е работещата промишленост. 13.2 % е спадът на продажбите. Най-засегнати са текстилната, химическата промишленост, производството на метали.
Спад има в потреблението на енергийни ресурси. 19.5 % е спаднало потреблението на газ, със 7 % - на електроенергия. 0.1 % е инфлацията през ноември, 0.2 % през декември. Безработицата засега не е на нивата на западноевропейската, посочи Димитров.

„Не мисля, че глобалните проблеми могат да бъдат решавани само с национални мерки, посочи той.
Димитров разкритикува европейската администрация – той посочи, че на практика сме постигнали всички договорки със Социално-инвестиционния фонд да прехвърлим 200 млн. евро към търговските банки във връзка с подкрепата за малкия и средния бизнес. Бяхме готови да го направим още миналата година, чакаме фондът да придвижи документите, за да може тези пари да бъдат прехвърлени, каза той.
Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4964 |06.02.2009 Саркози намалява данъчната тежест заради кризата . 1| 5075 |03.02.2009 "Булгаргаз" губи 20 млн. долара и 80 млн. лв заради кризата с газа . 3| 5040 |28.01.2009 51 млн. души може да се окажат безработните вследствие на кризата . 6| 4999 |15.01.2009 М. Димитров: 4 млрд. от бюджетния излишък- профукани за месец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads