Реклама / Ads
11| 5653 |07.04.2011 НОВИНИ

П. Димитров: Вкараха Трайков в капан, за да го махнат

.
Петър Димитров
Това е най-скъпият скандал, който се случва. Театър с лош вкус. Така коментира конфликта между шефа на БТК Красимир Първанов и министър Трайчо Трайков ексикономическият министър Петър Димитров по Нова телевизия.
 

Става въпрос за милиарди. Тук е поставено на карта бъдещето на ядрената енергетика на България. И от тази гледна точка това, което се случва, меко казано, е странно. Гледайки фактите на мен взе да ми прилича на театър с лош вкус, подчерта Димитров.

Отстрани почти не беше забелязано, че вицепремиерът Дянков лично е водил преговорите, викал е в неделя и руснаците, и шефа на НЕК. А министър Трайков не е научил за това, посочи соцдепутатът, като се позова на думите на премиера Борисов, цитирани по стенограмата на Министерския съвет.

Ангажиментът е много сериозен - след 2 месеца подписваме договор. Ако няма договор, Русия отива на арбитраж, обясни ексминистърът. "Някакво решение би трябвало да се намери, след като две години ги будалкаме - или те ще отидат да се жалват в Париж и да си търсят колко вече, това е друг въпрос".

Петър Димитров показа справка, от която личи, че това правителство от изборите досега е похарчило по проекта за "Белене" 296 млн. евро - при положение, че не работят по него и не са решили дали да го изпълняват. А предните две правителства, поръчвайки и реактора, който е почти готов, са похарчили общо 430 млн. евро.

По думите на мистър Гаф шефът на НЕК има юридически право да преговаря и да подписва. Ако си сложил някой, на когото нямаш доверие, възниква въпросът - кой ти е казал да го сложиш? Не звучи добре. Тези, които зависят от НЕК, станаха ръководители на енергетиката в България - двама поредни шефове идват от ЧЕЗ, обоснова се червеният депутат.

По скандала за него най важно е, че се пренебрегва едно безусловно правило - най-големият началник е прекият ти началник. Не може да го прескачаш, коментира той прякото ръководство на преговорите с руснаците от недзираващото ниво - вицепремиера Дянков.

Направили са капан на Трайчо Трайков, за да го направят смешен и да го изхвърлят от енергетиката, заключи Петър Димитров. Според него мъжкото поведение е сега министърът да каже сбогом на това правителство.

Това е гаф за милиони, казусът е абсурден и ще похарчим още пари, завърши ексминистърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5466 |07.04.2011 За Менда Стоянова Трайков е върхът . 27| 5142 |07.04.2011 Неуволненият Кр. Първанов: Имаше неприязън от Трайков към мен и преди . 104| 5848 |06.04.2011 Борисов гони Трайков при пореден гаф . 15| 6552 |06.04.2011 Трайков "преметна" депутатите, отлетя направо за Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads