Реклама / Ads
14| 4725 |09.03.2016 НОВИНИ

Б. Димитрова: Критично е доверието в съдебната власт

.
Боряна Димитрова
Критично ниско продължава да е доверието в институциите на съдебната власт, показват резултатите обществено допитване на „Алфа Рисърч”. Анализът е от регулярното национално представително проучване на агенцията, проведено в периода 18 – 25 февруари 2016 г. и експресно национално проучване, реализирано в периода 28 февруари – 4 март. Анкетирани са общо 1723 пълнолетни граждани.
 
„Периодически появяващия се проблем с КТБ, казусът „гнили ябълки” в съдебната система, съмненията за картел на горивата и други събития, които оказват влияние върху общественото мнение, доведоха до фокусиране в корупцията по високите етажи на властта. Корупцията започва да бъде една призма, през която се гледа и на доверието към институциите”, коментира резултатите социологът Боряна Димитрова от „Алфа рисърч”.

Според данните доверието в прокуратурата е 6%, а недоверието – 65 на сто. Доверието към съда е 8%, срещу 63% недоверие. Главният прокурор Сотир Цацаров запазва 11 на сто одобрение, но отрицателните оценки нарастват до 49%. Одобрението за МВР и полиция е в границите на 18%, срещу 43% - 49% неодобрение.

За първи път след тоталния срив на доверието към БНБ в резултат от аферата „КТБ”, положителните оценки за националната банка бележат лек ръст, но все още остават два пъти по-ниски от отрицателните (16% срещу 32%), посочват от „Алфа Рисърч”.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева е сред малкото, които успяват да запазят положителен личен рейтинг (43% одобрение срещу 21% неодобрение), въпреки страничните удари по нея от страна на фигурите, ангажирани с номинацията на Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН.

Острата политическа конфронтация по редица теми, персоналните атаки и смените на министри се отразяват и в личния рейтинг на премиера и членовете на кабинета. Одобрението за Бойко Борисов спада от 38% до 33%, а неодобрението нараства от 30% до 35%.

Ако изборите бяха днес, пет политически сили, щяха със сигурност да влязат в парламента. На първо място – ГЕРБ, на второ място, с двойно по-малко гласове, остава БСП. Близо 6% от избирателите биха дали своя глас за Реформаторския блок. Според данните отлив има и сред електората на ДПС - за Движението биха гласували малко по-малко от 5%. С процент по-малко биха били избирателите на Патриотичния фронт.

Според данните на „Алфа Рисърч”, ако изборите бяха днес, две от сегашните партии в парламента, биха останали извън него. АБВ и „Атака” щяха да получат под 4% от гласовете на избирателите. Най-голям остава процентът на българите, които няма да гласуват - близо 40%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4876 |03.02.2016 Исмаилов: Ще снемем доверието от Ненчев . 0| 4053 |18.01.2016 Най-критично е в общините Силистра, Разград и Шумен . 2| 4620 |11.12.2015 Зеленогорски: Влошено е доверието между ГЕРБ и РБ . 7| 4353 |05.12.2015 Миков към кметове и съветници : Да върнем доверието в партията с плам и ентусиазъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads