Реклама / Ads
9| 4313 |10.12.2020 НОВИНИ

Дипломат: Каракачанов се изказва доста своеволно. Това няма да смекчи тона с РСМ

.
Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната Източник: БГНЕС
Една от основните грешки на България в момента е, че Красимир Каракачанов и ВМРО са оставени да се изказват доста своеволно в медиите, което не допринася за смекчаване на тона с Република Северна Македония. Неговите изказвания са високомерни и пренебрежителни и нагнетяват напрежението.
 

Това заяви пред БНР бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев. По думите му страната ни допуска и още една грешка в конфликта си със Скопие - проблемите и причините за непродължаването на преговорите за присъединяване не са били правилно артикулирани пред Брюксел.

 

Керемедчиев обясни и натискът от страна на Германия.

 

"Германия, а и г-жа Ангела Меркел изживяват своята лебедова песен. Само след 9 месеца ще има нов председател на християндемократите - на мястото на Меркел, и нов канцлер. Всички кандидати за нейния пост са много по-крайни и не толкова дипломатични в своето отношение към разширяването на ЕС. Явно Германия и Меркел искат това председателство да бъде запомнено с пробив в много политически отношения - дали отпушването на решението за Спасителния фонд и за бюджета на ЕС, дали за разширяването на ЕС към Балканите. Натискът идва и по вътрешнополитическа линия по отношение на германската политика".

 

ФрогНюз припомня, че е на финалната права ротационното председателство на Съвета на ЕС, което пое Берлин. Един от основните приоритети бе именно започването на преговори за присъединяването на Република Северна Македония към ЕС. България обаче стопира процеса заради възродени исторически спорове със Скопие и обвинения за неспазване на подписания през 2017 г. Договор за добросъседство.

 

Натискът върху страната ни от страна на Европа не спира. Брюксел реагира остро на решението на България, като някои го определиха като пречка за основния приоритет на Съюза - разширяване и засилване на влиянието в региона Западни Балкани. Чуха се дори сериозни обвинения - според критици София застрашава сигурността в района.

"България не спира Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, защото такива преговори изобщо няма". Това каза пред БНР Керемедчиев.

 

Той уточни, че в момента в ЕС се водят разговори да се вземе решение "за почване на разговори за преговори за еврочленство на РСМ и Албания като по думите му бъдещето на двете страни като европейски членове е доста далеч. Скопие и Тирана ще се изправят пред редица препятствия, преди приемането им да стане факт.

 

Според Керемедчиев ВМРО-ДПМНЕ оказват огромен натиск на правителството на РСМ и премиерът Зоран Заев започва да се поддава на този натиск и използва риторика, която е по-близка до общото настроение в страната му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5375 |08.12.2020 Каракачанов: Патрулка имало до „Осемте джуджета“ не заради ресторанта, а заради криминогенната ситуация . 14| 3857 |08.12.2020 Каракачанов подписа договора без конкурс за бойни машини за 50 млн. лева . 54| 6839 |07.12.2020 Каракачанов скоростно подписва договор за 50 млн. за бойни машини без търг . 43| 6011 |29.11.2020 Заев отговори на Каракачанов: Аз съм македонец, който говори македонски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads