Реклама / Ads
1| 2488 |24.05.2024 НОВИНИ

Дипломат от посолството на Русия в Букурещ е обявен за персона нон грата в Румъния

.
Източник: БГНЕС
Дипломат от посолството на Русия в Букурещ е обявен днес за персона нон грата на територията на Румъния, информира Министерството на външните работи, цитирано от агенция Аджерпрес.
 

Румънското МВнР отбелязва, че решението е взето, тъй като дипломатът е осъществявал дейности, които противоречат на Виенската конвенция от 1961 г. за дипломатическите отношения.

 

По разпореждане на румънския външен министър Луминица Одобеску днес във ведомството е бил повикан и.д. ръководителят на руското посолство в Букурещ, на когото е било съобщено решението на румънските власти.





Същевременно по-рано днес Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма съобщи, че е задържала румънски гражданин, заподозрян в шпионаж в полза на Русия.

 

Това се случва за първи път в Румъния, посочва Ройтерс.

 

Румънският гражданин е арестуван вчера по подозрение, че от 2022 г. е наблюдавал и фотографирал движението на военни конвои на Румъния и на НАТО в района на Тулча и е изпращал информацията на руското посолство в Букурещ.





Апелативният съд на Букурещ е разпоредил 30-дневен предварителен арест на заподозрения, който е разследван за измяна.

 

Той е заподозрян, че е събирал информация от военен характер и е снимал бойна военна техника и придвижването на военен персонал в района на границата с Украйна, а впоследствие е предавал информацията на дипломати от руското посолство в Букурещ. От дома му са иззети множество доказателства, съобщи Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма.





Окръг Тулча се намира в Делтата на река Дунав, на около 7 км от границата с Украйна. Оттам преминават транспортни връзки към Украйна, отбелязва ДПА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2532 |24.05.2024 Оливие Жиру повече няма да играе за националния отбор на Франция след края на Евро 2024 . 0| 2459 |24.05.2024 Проф. Веселин Методиев: Разговорът за образованието започва от децата . 1| 2584 |24.05.2024 Кметът Терзиев: Наш дълг е да помним корените си и да запазим културната и образователна традиция . 0| 2589 |24.05.2024 Писателят Захари Карабашлиев: 24 май маркира нашето осъзнаване за различност и идентификация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads