Реклама / Ads
28| 21052 |30.09.2021 НОВИНИ

Дипломатът Огнян Гърков за Фрог: Трябва ли България да защити Кристалина Георгиева?

.
Кристалина Георгиева
Тя е сега най-високопоставената българка в йерархията на световните международни организации: бивш изпълнителен директор на Световната банка (СБ), а понастоящем е управляващ директор на Международния валутен фонд, екс-европейски комисар. На 30 ноември 2010 г. бе обявена за „комисар на годината“ и за „европеец на годината“.
 

През т.м. тя бе обвинена, че е оказала неправомерен натиск върху свои подчинени в СБ да фалшифицират данни в полза на Китай с оглед Пекин да мине на 78-мо вместо на 85-то място в класацията "Doing Business" („Да правиш бизнес") за 2018 г. Подобно е заключението на външното разследване, проведено от щатската юридическа кантора Уилмър Хейл (Wilmer Hale). Там се твърди, че натискът за подобряване на китайските показатели е бил оказан в момент, когато банката е търсила подкрепата на Китай за увеличаване на капитала си. Г-жа Георгиева посетила дома на ръководителя на екипа, изготвящ класацията, за да получи разпечатка на класацията с вече подобрените показатели и за да му благодари, че е помогнал за "разрешаването на проблема". Намесено е името и на Симеон Дянков като бивш неин подчинен в банката.






Вчера, според Ройтерс, председателят на комисията по външните работи към Сената на САЩ, демократът Робърт Менендес и Джеймс Риш, най-високопоставеният републиканец в комисията, с писмо до президента Байдън поискали да разпореди на Министерството на финансите да осигури "пълна отчетност" за данните на СБ, за които има съмнения, че са подправени с нейно участие.


Кристалина Георгиева отхвърля обвинения, че е оказала натиск върху подчинени за фалшифициране на данни в интерес на Китай и заключенията на външното разследване с контраатака по адрес на човек от екипа на тогавашния президент на банката Джим Йон Ким.


Департаментът за съкровищата на САЩ контролиращ дела на участие на страната в двете международни финансови институции, продължава с разследване на обвиненията срещу г-жа Георгиева. Шефката на департамента отказвала телефонен разговор с българката от началото на скандала, а говорителката на К.Георгиева не коментирала. Директорката на МВФ е критикувана и призовавана да подаде оставка, но същевременно се появиха и нейни защитници като вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис. Според известния икономист Джефри Сакс, Кристалина Георгиева е жертва на антикитайска истерия в САЩ. Мнозина в Конгреса искали тя да напусне МВФ, защото не била заклет враг на Пекин. Проф. Румен Гечев заяви за ФАКТИ.бг, че тя е изкупителната жертва в един голям геополитически и геостопански водовъртеж.


Опоненти и вероятно сред тях и завистници на шеметната кариера на К.Георгиева през социализма и при българската версия на реставриран капитализъм обикновено акцентират върху следните несъобразности и петна в нейната биография:






1. Твърденията, вкл. на нейни съученички от 7-мо СУ на ул.”Цар Шишман”, София , че до около 1961-62 г. тя се е именувала Сталинка и произхождала от „изпитано класово-партийно семейство”. Но е от еленския род Кършовски.

 

2. Увличала се от хандбал и имала здраве и външен вид на човек, който с удар с пестник би могъл да убие вол. Не приличала на финансист. Започва научна кариера в УНСС (Висшия икономически институт „Карл Маркс“) през 1977 г., където се издига до доцент в катедра „Икономика”.

 

3. Държавна агенция „Разузнаване” криела досието й. Преди 1989 г. Румен Гечев, Стати Статев, сега професори и Кристалина Георгиева отиват по едно и също време да специализират на Запад. Първите двама се връщат в България и за тях излязоха документи, че са вербувани от Първо главно управление на ДС, преди да заминат. За Кристалина Георгиева не излезе нито ред. Тя остава по линия на фондация „Фулбрайт” в дългосрочна командировка в САЩ и се оказа с най-главоломната международна кариера. Т.е. дамата е с кървавочервена биография при тоталитаризма, препрана със синка (син прах) при демокрацията. Българската еврокомисарка бе кандидатът на САЩ за външен министър на ЕС. От тук и съмненията за членство в някоя от масонските ложи и/ли евентуални вербовки от ДС, по-късно превербовка от ЦРУ.

 

4. Но как иначе след 1989-а дамата ще попадне в Световната банка, три години е неин представител в Москва (2004-2007), а след руската мисия става един от 24-те вицепрезиденти на банката? Може би по аналогия когато месец след падането на Берлинската стена янките се сдобиха с архивите на външното разузнаване на ЩАЗИ и много от стотиците агенти на ГДР минаха на щатска служба?

 

5. Като еврокомисар с ресор „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи“, вместо провалилата се в ЕП Румяна Желева, тя не помогна нито веднъж на България – нито при наводнението в село Бисер, нито при земетресението в Перник, нито при потопа във Варна и Добрич. Даже „изръси мъдростта”, че бегълците-имигранти у нас можели да помогнат за решаване на демографската криза и проблемите на пазара на труда.





6. При обявена кандидатура на Ирина Бокова и провеждана предизборна кампания, на свое заседание от 28 септември 2016 г. правителството на Бойко Борисов, под натиска на соросоидната общественост, издигна кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Така с нейно знание и съучастие нашата страна проигра с години напред най-добрия си шанс за този пост. На 5 октомври, в гласуването в Съвета за сигурност на ООН, в което за пръв път участва и К. Георгиева, тя се класира на осмо място. За ГС на ООН бе избран Антониу Гутериш.

 

7. В комисията Юнкер (1.11.2014 г. - 1.12.2019 г.) тя бе заместник-председател и комисар по бюджета и човешките ресурси, но още на 28 октомври 2016 г. Световната банка съобщи, че Кристалина Георгиева ще започне работа в банката като главен изпълнителен директор от 2 януари 2017 г. Т.е., отново от Брюксел „на прикритие” във Вашингтон след „програмирания” (?) неуспех.


8. Кристалина Гeopгиeвa зacтaнa нaчeлo нa MBФ пpeз oĸтoмвpи 2019 г., cлeд ĸaтo инcтитyциятa пpeмaxнa възpacтoвoтo oгpaничeние oт 65 гoдини зa cвoитe диpeĸтopи. Бългapĸaтa тъĸмo бe нaвъpшилa 66 г. Случайност ?


MBФ e cвeтoвният ĸpeдитop, ĸoйтo ceгa игpae ĸлючoвa poля в глoбaлния oтгoвop нa пaндeмиятa oт СОVІD-19. Фoндът ocигypявa пoдĸpeпa зa paзпpeдeлeниeтo нa пapичнитe cи peзepви в paзмep нa 650 милиapдa дoлapa ĸъм 190 държави- члeнĸи нa Фoндa.Изпълнитeлният cъвeт нa MBФ зaпoчнa oфициaлeн пpeглeд нa въпpoca. Koмитeтът пo eтиĸa вeчe paзглeждa дoĸлaдa, a aнaлизaтopитe дoпycĸaт, чe cĸaндaлнитe paзĸpития мoжe дa нaнecaт имиджoв yдap въpxy Фoндa. Така, че българското служебно правителство и лично г-жа Кристалина Георгиева нямат много възможности за подход.


Д-р Огнян Гърков, с л.д.р. посланик, член на БДД

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5412 |29.09.2021 Проф. Огнян Кунчев с прогноза: Локдаун от 15 октомври до края на месеца . 10| 3649 |23.09.2021 Според проф. Огнян Кунчев ще има нов локдаун към 15 октовмри . 6| 4482 |03.09.2021 Огнян Минчев: Всичко изглежда тревожно . 6| 31936 |10.08.2021 Проф. Огнян Герджиков: Трифонов не трябва да е толкова категоричен, че „отиваме на нови избори“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads