Реклама / Ads
2| 18830 |05.08.2024 НОВИНИ

Директори алармират: Всяка забележка към ученик от учител може да бъде оспорена от родителя

.
Директори поискаха законодателни промени, с които по-лесно да налагат санкции на учениците, неспазващи правилата. Според тях при сега действащите текстове всяка забележка от страна на учител може да бъде оспорена от родителя. Това е спор, който понякога стига дори и до съд. Как наказанията в класната стая да са по-ефективни и да имат възпитателен характер?
 

Някои от идеите не са нови, други обаче тепърва ще бъдат сложени на масата за обсъждане между учители, родители, директори, включително и от Просветното министерство.  По-лесно е да се прилагат първо санкциите, които вече съществуват. Например - забележката. Като такава може да бъде наложена при използване на мобилен телефон в класната стая, въпреки предупреждението на учител. Учителите обаче държат забележките да не могат да се оспорват от родителите. Това тепърва също предстои да бъде обсъждано.





И още - има предложение за връщане на метод, който е съществувал преди години, а именно оценката за поведение. 

 

Според работещите в сектор „Образование“ задача номер едно е да се улесни поне писането на забележка в училище.  „За нея се изисква изписването на ужасно много административни документ… съгласието на родители. И не са редки случаите, в които има обжалване в съда.
Забележката, според нас, трябва да бъде една от формите, която не трябва да подлежи изобщо на съмнение”, категоричен е  Диян Стаматов, директор на 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

 

В дебата за промени се включиха и от синдикат „Образование“. Със своя идея – да се въведе стар метод, работил от Освобождението до навлизането на демокрацията.  „Предлагаме за пореден път оценка за дисциплина в училище, която да бъде еднакво силна с тази за образование и за обучение”, подчерта Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ „Подкрепа”.

 

Родители обаче реагираха остро на идеите за по-строги санкции. „Наказанията към момента по този начин, особено тези, които се предлагат – като финансови санкции, някакви оценки – ние сме в 21 век. Във времето, в което говорим все повече за психично здраве … да говорим за наказания вече е изключително ретроградно. Но факт е, че всички трябва да се съгласим за това какви са правилата, по които работим”, подчерта Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация „Родители“.


„Около 70% от родителите не са съгласни с учителите и с директорите. Този процент става все по-голям с всяка изминала година”, заяви Стаматов.

„Този тип родители, на които децата попадат във фокуса на наказанията … много често не се отзовават, не искат да се говори за тяхното дете. Дори показват една анти-агресия и смятат, че тяхното дете е станало жертва или е набедено”, подчертава Петров.

 

„Ако един родител в дадена ситуация не е отишъл до училище – тогава може би училището също трябва да прояви загриженост и търсене на причината защо не е в училище”, посочи Алексиева.





Училищни психолози също са на мнение, че родители и учители трябва да работят в екип.


„Конфронтации между родители и учители, училищно ръководство са изключително лоши – най-вече за самото дете.  Макар видимо да се бунтуват, да предпочитат да са свободни и да си правят каквото си искат – психологически децата са много по-спокойни, когато има ред”, твърди Таня Илиева, училищен психолог.

 

В позиция до NOVA от Просветното министерство изразиха позиция в дебата – че санкциите трябва да са крайна мярка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2726 |05.08.2024 Иран и Хизбула могат да атакуват Израел днес или утре, предупреди Блинкен . 13| 4389 |05.08.2024 Руслан Трад: Войната в Украйна е на Русия. Протестиращите заставаха срещу Путин, но не и срещу модела, който представлява . 0| 2242 |05.08.2024 Трайна забрана върху износа на инсулин - това искат пациенти и фармацевти . 1| 2296 |05.08.2024 20-часова акция в Рила. Планинските спасители помогнаха на ранен турист /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads