Реклама / Ads
2| 3100 |18.03.2023 НОВИНИ

Джо Байдън: Искането за арест на Путин е оправдано

.
Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че руският президент Владимир Путин е извършил военни престъпления и решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за ареста му е оправдано, предадоха световните агенции.
 

По-рано вчера МНС поиска Путин да бъде арестуван по подозрение за извършване на противозаконно депортиране на деца и противозаконно прехвърляне на хора от Украйна в Русия, след началото на инвазията на Москва в съседната държава миналата година.

 

Е, мисля, че е оправдано. Но въпросът е, че това (МНС) не е признато и от нас на международно равнище. Мисля обаче, че той (МНС) излезе с много силен аргумент“, каза Байдън пред журналисти.

 

САЩ отделно стигнаха до заключение, че руските сили са извършвали военни престъпления в Украйна и подкрепят търсенето на отговорност за извършителите на военни престъпления, посочи говорител на Държавния департамент.

 

Няма съмнение, че Русия извършва военни престъпления и зверства в Украйна и ние сме били съвсем ясни, че отговорните за тях трябва да бъдат подведени под отговорност, добави говорителят.

 

Това е решение на прокурора на МНС, взето независимо, въз основа на фактите, с които разполага, се казва още в изявлението.

 

Този ход на МНС задължава 123-е държави, които признават юрисдикцията му, да арестуват Путин и да го предадат в Хага, ако стъпи на тяхна територия.

 

Вчера МНС издаде и заповед за арест на Мария Лвова-Белова - руският комисар за правата на децата, по същите обвинения.

 

Подкрепен от САЩ доклад на изследователи от университета в Йейл миналия месец стигна до извод, че Русия държи поне 6000 украински деца в най-малко 43 лагера и други обекти като част от „широкомащабна систематична мрежа“.

 

Искането за арест на руския президент идва от МНС (Международен наказателен съд) - институция, в която САЩ и Русия не членуват.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4657 |18.03.2023 Ген. Събев: Заповедта за арест на Путин - морална победа за Украйна . 1| 3501 |17.03.2023 Главният прокурор на МНС: Искането за арест е за принудителното депортиране на украински деца . 1| 3173 |17.03.2023 Киев приветства заповедта за арест на руския президент Путин, издадена от МНС в Хага . 19| 3583 |17.03.2023 Мария Захарова: Ние не признаваме заповедта за ареста на Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads