Реклама / Ads
30| 5224 |16.12.2018 НОВИНИ

Джон Съливан: Защитаваме правата и на българите, ако са нарушени - санкции

.
Джон Съливан
„САЩ се отнасят много сериозно към опазването на човешките права. Защитаваме правата на човека, било то правата на Джамал Хашоги, нарушени от саудитците, които го убиха, било то за гражданите в България. Човешките права са много важни. Отнасяме се много сериозно. В Щатите имаме правни механизми за налагане на санкции срещу нарушаващите ги”.
 

Това заяви заместник-държавният секретар на Съединените щати Джон Съливан в предаването „120 минути”.

 

„Ние използваме правните механизми когато и където е необходимо, за да отстояваме правата на човека, но доколкото знам, няма очаквано предстоящо обявяване на санкции по закона „Магнитски” по отношение конкретен български представител на властта. Но дори и да знаех, нямаше да коментирам”.

 

„Целта на моето посещение е да затвърди важните двустранни отношения между САЩ и България и да потвърди нашия ангажимент като съюзници в НАТО – и на САЩ, и на България – към нашия алианс, в НАТО. Има много неща, към които споделяме общ интерес – сигурност, търговия, обмен между хората, образование. Имаме много да обсъждаме. Днес е вторият ми ден в София, проведохме срещи с редица високопоставени представители на властта – президента, министър-председателя, министъра на външните работи, на отбраната. Покрихме много теми, не съм сигурен дали са толкова значителни, колкото други, обсъждани при предишни посещения, но са важни за нас днес в Щатите и в контекста на взаимоотношенията ни с България.

 

Бих казал, че енергийната независимост и диверсификация са много важни за всяка държава като въпрос на национална сигурност. Мога да говоря като американски гражданин. Много добре си спомням какво се случи в Щатите, когато бяхме зависими от чуждестранни източници на нефт, ембаргото на нефта през 70-те години на миналия век. За десетилетия САЩ работи усърдно за изграждане на по-голяма енергийна независимост. През последното десетилетие чрез технологични и други иновации сме станали износител на енергия, което е страхотно за нашата национална сигурност. С това послание идвам в София, да се опита да диферсифицира своите източници на енергия, било то от газ от множество източници, не само от един, или атомно гориво, идващо от множество източници. Идеята е, че множеството източници намаляват риска, а рискът би могъл да бъде например природно бедствие. Ако нещо се случи и се прекъсне газопреносна тръба, изцяло необвързано  с политическо решение, това би могло да доведе до огромна икономическа дислокация в страната, ако е била твърде зависима от един източник на енергия. Това е посланието, с което идвам в София, за което съм говорил с представители на правителството, каква е нашата позиция, която вярвам е и правилната позиция за България.


Както и за „Северен поток II”, американското правителство не подкрепя „Турски поток”. Това, което подкрепяме, както казах по-рано, е енергийна диверсификация. С представители на правителството говорихме за проектите за интерконектори Гърция – България и Сърбия – България, които биха диверсифицирали източниците на газ”.

 

Джон Съливан коментира също напрежението в Керченския проток:

"Инцидентът в Керченския проток е значителен и много притеснителен. Той е част от по-големите опасения на САЩ и други съюзници за действията на Русия в Украйна, включително Крим. Призоваваме за реакция и разглеждаме със съюзниците си нашия отговор на инцидента. Работим за освобождаването на украинските кораби, на украинските моряци, включително ранените при този инцидент. Тяхното освобождаване би било минимална стъпка напред, но сме в преговори със съюзниците относно нашата реакция и отговора ни, така както сме били през последните 4-5 години по отношение на това как да реагираме на действията на Русия спрямо Украйна". 

 

Съливан даде своето мнение и по отношение на предлаганите оферти за изтребители: „Вярваме, че изтребителят Ф-16 блок 70 е най-напредналата и модерна оръжейна система. Тя е най-подходяща за отбраната на България, за участието на България със съюзниците в НАТО при взаимните ни ангажименти. Нашето мнение е, че изтребителят „Грипен” не може да се сравнява. Все едно да сравняваш ябълки и портокали. Ф-16 е оръжейна система, доказана в битки, използвана от съюзниците в НАТО в Гърция, в Румъния, от съюзници извън НАТО като Израел. Има причина тези държави да изберат Ф-16. Това е способна машина. Предложението, което САЩ отправя, оръжейните системи, които „Локхийд Мартин” продава, използва напреднали технологии, които просто не са налични на „Грипен”. Не е справедливо сравнението да се брои количеството на изтребители, да се сравняват 8 спрямо 10.

 

8-те Ф-16 са забележителни оръжейни системи, които са се доказвали многократно във времето. В крайна сметка решението е на правителството на България и на народа на България, да решат какво е правилно за тяхната национална сигурност. Не е като Черния петък или подобно събитие за търговия на дребно, става дума за национална сигурност и за участието на България като съюзник в НАТО. Вярваме, че тези Ф-16, които други съюзници в НАТО са закупили и ползвали, САЩ вече са направили значителна инвестиция в България, в българските Военновъздушни сили и в армията като цяло. Приблизително 300 милиона долара са инвестирани през последните години, 100 милиона долара инвестиции в българските ВВС по начин, който Ф-16 лесно да бъдат въведени в българската армия, в българските ВВС, както „Грипен” не биха могли".

 

Попитан какъв би бил ефектът от проблемите със свободата на медиите, Съливан отговори:

"Важно е да има свободни медии, за да може българският народ да разбира решенията, които се вземат от българското правителство, било то за закупуването на Ф-16, за енергетиката, за природния газ. Важно е обществото да е информирано. Обществото в демокрация като България се информира от свободни медии и затова е толкова важно. То е опазено като принцип в нашата Конституция, американската Конституция – свобода на медиите. Върху това се основава демокрацията. Тъй като България неотдавна се промени от тоталитарна държава към демокрация, каквато е днес, е важно медиите да се развиват, за да подкрепят тази демокрация, да дават информация на хората, за да могат те сами да решават и да преценяват как се справя правителството им".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4510 |15.12.2018 Борисов обсъди с Джон Съливан сигурността и енергетиката . 5| 4214 |12.11.2018 Борис Джонсън: Великобритания е на прага на капитулация в преговорите за Брекзит . 3| 4681 |30.09.2018 Борис Джонсън: Планът на Мей за Брекзит е напълно абсурден . 1| 4378 |24.08.2018 Отказаха да помилват убиеца на Джон Ленън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads