Реклама / Ads
0| 3250 |28.12.2022 НОВИНИ

Днес е Международният ден на киното

.
Братя Люмиер
На 28-ми декември 1985г. Братя Люмиер представят за първи път своя късометражен еднокадров документален филм ”Напускането на фабриката” пред публика в Индийския салон на Гран кафе в Париж. Прожекцията е платена. Братя Люмиер осъзнават колективния елемент и въздействие, което има киното. Събитието отбелязва официалното раждане на киното.
 

Първият филм представя делничен сюжет - Братя Люмиер поставят камерата и записват как работниците си тръгват от тяхната фабрика. Така се и казва този знаменит документален късометражен филм, чието времетраене е 49 секунди. Причината за тази продължителност е, че лентата, която се побира в дървена кутия, наречена кинематограф, е дълга точно 18 метра и в нея няма място за повече. Тя се движи със скорост 16 кадъра в секунда. За това филмът няма как да бъде по-дълъг.

 

Може би Братя Люмиер имат над 2 хиляди на брой късометражни филми. Те снимат моменти от ежедневието на хората в кратки еднокадрови филми. Сред тях са: "Пристигането на влака", "Напускането на фабриката", "Храненето на бебето" и т.н. 

По този начин природата на седмото изкуство е свързана с документална основа и създаването на късометражни филми. Впоследствие се развива игралното кино, визуалните ефекти и по-дългото времетраене.


.
Братя Люмиер

 

Луи-Жан Люмиер е френски изобретател. Със своя брат Огюст се интересуват от наука и фотография. Имат фабрика и докато Огюст произвежда фотографски и други принадлежности, брат му Луи експериментира с тях и създава двойнофункциониращия прожектор с камера и с временно прекъсващ движението механизъм, подобен на шевната машина.

 

Целта на Братя Люмиер е била да преодолеят ограничението на визьорския Кинетоскоп на Томас Едисън. Изобретението на Едисън служи само за студийна употреба и за един наблюдаващ, който е вътре в прожекционната кутия, на приница на "шпионката", а не на екран, които е наблюдаван от повече хора едновременно, в зала. (Въпреки че и Едисън вече е изградил салона "Черната Мери" точно за такава прожекция, но материалът му изгаря заради елементите в лентата. През 1989г. е дал и името на своето изобретение от гръцките думи - "кинето" (движение) и "скопос" (гледам).

 


.

Кинематографът на братя Люмиер в режим на прожекция

 

Ирина Тодорова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5350 |25.12.2022 На 25.12.1991 г. се разпада СССР. Пожари и взривове предшестват смъртта на комунизма – днес отново . 0| 2956 |22.12.2022 Днес да почерпят Анастас и Анастасия . 7| 2918 |20.12.2022 Христо Алексиев: Днес „Лукойл“ преведе авансов данък в размер на 90 милиона лева . 0| 3048 |20.12.2022 Не се подвеждайте по слънцето, студено ще е днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads