Реклама / Ads
13| 6006 |27.03.2010 НОВИНИ

Г-н Доган се изпусна от страх

.
Ахмед Доган
Цялото нищобитие на политиците е невъзможно без медиите, разсъждава Любен Дилов-син в днешния брой на Дневен Труд.
 

Заето от в. Дневен Труд:

Фактология

21 март - В. “Труд” публикува на първа страница информация със заглавие “Доган взел 1 500 000 лева за “Цанков камък”. Валерия Велева е в отпуск и няма участие в подготвянето на тази информация.

22 март - Публикацията ни е повод за оживени коментари в сутрешните блокове на националните телевизии. Вестниците “24 часа” и “Сега” й посвещават по половин страница, с дописки излизат “Класа” и “19 минути”. “Стандарт” и “Дума” също подемат темата. Само 4 вестника мълчат: “Новинар”, “Монитор”, “Телеграф” и “Засада”. Велева получава задача от редакцията да търси за коментар Доган. Въпреки многобройните позвънявания той не й отвръща.

23 март - Във в. “Труд” излиза анализ на Валерия Велева под заглавие: “Парите повличат Доган и ДПС”, в който тя поставя въпроса за морала на един политик, който може да вземе такъв огромен хонорар, когато учените у нас са със заплата от 700 лева. В силно критичния й текст тя си позволява да разсъждава: дали не е време Доган да освободи лидерския пост в ДПС.

Авторката цитира зам.-председателя на ПГ на ДПС Камен Костадинов, който през април 2006-а визира завода на турската фирма “Шишеджам” в Търговище и хидровъзел “Цанков камък”, който се строи от австрийска фирма, като част от обръча на ДПС, тъй като за тези инвестиции се е застъпил лично лидерът на движението.

24 март - Съпредсетелят на “Синята коалиция” Иван Костов съобщава, че в комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в НС е внесен сигнал за разкритието на в. “Труд”, че Доган е взел хонорар от 1,5 млн. лева като консултант по няколко проекта. Според Костов “Доган е взел огромен хонорар за работа, която практически не е свършил”. Председателят на комисията Димо Гауров обяви, че ще бъде сезиран и главният прокурор Борис Велчев - дали няма основание за наказателно производство срещу Доган за търговия с влияние. В комисията тече и ревизия на лидера на ДПС.

25 март - Комисията решава да започне проверка на Доган във връзка с разкритието на “Труд” за милионите на Доган. Ще се изискат цялата документация по случая и проверка за имоти, свързани с Доган.

В късния следобед същия ден пресцентърът на ДПС разпространява открито писмо на Доган, с което той персонално атакува Валерия Велева, обвинявайки я, че е искала да стане “таен пиар на ДПС”, и понеже й е било отказано, тя го е притиснала като “жертва”. Накрая завършва: “Всеки трябва да си плати сметката.”

Отзивите

Венелина ГОЧЕВА, главна редакторка на в. “24 часа”


Вестник “Труд” произведе един от най-сериозните политически скандали. Това обаче не е писмото на Доган до Валерия. Това е новината за получения от него хонорар за “Цанков камък”. Оставам настрана морално ли е така политик да подкрепя инвестиционен проект и дали е професионално философ да играе ролята на хидроинженер. Има факт, който никой не отрича. Ще ми бъде интересно как държавата ще реагира. Не ми е интересен скандалът Доган-Валерия, защото знам, че от него ще загубят и двете страни - елитът и професията. Затова Валерия е права да се срещне с лидера на ДПС не на интервю, а в съда. Иначе винаги ще останат съмнения.

Радосвет РАДЕВ, собственик на “Дарик” радио


С такива лични нападки често се атакува свободата на словото. А то ни е необходимо. Често пъти свободата на словото спестява заплати на следователи и прокурори. Заради професионалния си дълг ние, журналистите, понякога трябва да вършим и тяхната работа.

Мартин ДИМИТРОВ, лидер на СДС

Критиките на медиите трябва да се приемат политически. Писмото на Доган показва слабост и самозабравяне, което е много страшно в политиката. Самозабравянето е най-големият проблем на българската политика.

Красимир ВЕЛЧЕВ, шеф на ПГ на ГЕРБ

Притеснявам се, че голяма част от хората на предишния елит са се чувствали като недосегаеми - единствените, които казват и знаят как се управлява. Но мен ме притеснява нотката, да не казвам, на заплаха, на предупреждение в писмото на Доган.

“Панорама” пише за мафия със снимка на лидера на ДПС

По чиста случайност писмото на Ахмед Доган съвпадна с излизането на последния брой на италианското сп. “Панорама”, от чиято корица по друга случайност (графичното оформление), падна лидерът на ДПС. Но цялата снимка от корицата, направена от в. “Труд” на 19 август 2002 г. в курорта Златни пясъци, е публикувана вътре в авторитетното списание. На нея на една маса (от ляво на дясно) са: Ахмед Доган, Иван Славков, общински съветник от ДПС, сега зад решетките, Таня Желязкова, Илия Павлов (покойник) и Антонио ди Пиетро, идеолог на операция “Чисти ръце” срещу политическата корупция в родината си. Компанията оглежда хубавици на конкурса “Мис Гранд интернационал”.

Заглавието на “Панорама” е “Ди Пиетро е мафиот”. Ето какво пише списанието за вечерта на 19 август и за Доган:

На масата с риза на карета и гълъбовосиво сако е Ахмед Доган, лидер на ДПС, партията, представляваща интересите на турците в България. Той е много обсъждана личност. През 1986 г. е арестуван за терористична дейност. По това време е ръководител на екстремистка група, считана за отговорна за различни атентати. Най-сериозният е от 9 март 1985 г. на гара Буново, малко градче на изток от София, в който са убити 7 души, вкл. 2 деца. Доган остава в затвора 6 месеца и 15 дни. После е осъден на 10 г., но след падането на комунизма през 1989 г. излиза заради амнистия. Създава ДПС, която става балансьор в българската политика. Често е в разрез с изборните правила. През 2007 г. Доган казва: “Купуването на гласове е европейска практика, широко разпространена след края на Втората световна война.” Парламентарните избори през 2009-а са фалшифицирани: съдът анулира хиляди гласове от чужбина. Измамата е съсредоточена в крепостите на ДПС. Касирани са гласовете в 23 секции в Турция, общо 18 358 гласа, от които 18 140 на ДПС. Доган е приятел на Илия Павлов, което често е отбелязвано от медиите в България. Евродепутатът от “Атака” Димитър Стоянов каза за “Панорама”: “Партията на Доган е политическото лице на мафията. А Павлов винаги е бил подозиран, че е икономическият лост на организираната престъпност.” През юни 2005-а Доган декларира: “Моята партия има обръч от фирми. Те ни дават пари, а ние им помагаме.”

Ди Пиетро вчера се закани да съди “Панорама”. Но в изявлението си не отрече написаното в списанието.

Дресиране на хартиените тигри

Може би съм един от малкото присъствали на барикадата “политици-журналисти”, който е успявал да мине ту на едната, ту на другата страна, без да се превърне в дете на кентавър и русалка, самото то болно от шизофрения. Защо е тази свръхчувствителност на политиците спрямо журналистите? Цялото нищобитие на политиците е невъзможно без медиите - то се случва изцяло там. В този смисъл политиците са книжни тигри, които развиват особен стокхолмски комплекс спрямо своите книжни звероукротители.

Валерия е една от най-добрите на тази арена. Може би най-добрата. Под камшика й - все едно по пантофи или без - книжните тигри на бългаската политика подскачат близо две десетилетия. А онзи ден най-шареният от тях нещо се озъби. Каза - ама ти получаваш заплата, за да ни дресираш. Ама ти не можеш да си морален съдник, защото си цял ден сред зверовете. Нищо чудно не се случва! Перефразирайки Ницше, ще кажа, че ако дълго се вглеждаш в Доган, и Доган ще се вгледа в теб.

А ние - освен да гледаме сеир - трябва да си даваме сметка, че журналистите сме виновни за “случването” на политиците. Защото журналистът в крайна сметка е един Маугли, бродещ в политическата джунгла, където Доган е най-малкото равен на Киплинговия тигър Шир Хан. Хапе, наистина, но да не забравяме - това е хартиен тигър, от устата му капе мастило.

Любен ДИЛОВ-син
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 7244 |26.03.2010 В. Велева: Ще съдя Доган, заплашва ме . 8| 4513 |25.03.2010 Проверят Доган не хидроложки, а правно . 39| 6831 |24.03.2010 "Гениалният посредник" Доган отива на разпит в парламента . 16| 7339 |23.03.2010 А. Атанасов: В сараите на Доган скоро ще има площадка за летящи чинии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads