Реклама / Ads
111| 5618 |28.02.2012 НОВИНИ

Донев: По-евтини лекарства с 50% е политически PR

.
Огнян Донев
Намаляването на цените на лекарствата с 50 и над 50% звучи като рекламно политическо послание, но не е възможно. Това заяви изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев по повод искането на правителството за намаляване на цените на лекарствата.
 

Миналата седмица пък здравният министър Стефан Константинов заяви, че ако цените на медикаментите бъдат намалени твърде много, фармацевтичните компании може да се изтеглят от българския пазар, под обществения натиск той призна, има голям резерв за намаляването на цената (над 50%) в преговори с компаниите.

По този повод Донев заяви, че свалянето на цените от 50 - до 99% звучи като рекламно-политическо послание, но не е възможно в нито една сфера на човешката дейност.

 

Според него това, което може да бъде направено, е новото ръководство на Здравната каса да създаде правила, в които да ограничи средствата, изразходвани от обществения ресурс за лекарства. Всеки голям клиент има една здрава преговорна база, на която да наложи някои свои изисквания спрямо компанията, с която работи".

Донев смята, че всичко е въпрос на държавна политика, а пазарът на лекарства е силно регулиран и каквото и да направиш, то става на база правителствени разпоредби и наредби за ценообразуване.

Здравният министър  Стефан Константинов обаче е решен да промени нещата. За целта утре той ще събере фармацевтичните производители и ще преговаря с тях за договаряне на цените.

 

„Касата е активен участник на пазара и напълно основателно може да каже: "Ние купуваме големи количества, искаме да има отстъпки”, заяви Константинов.

 

Той уточни, че до момента НЗОК не е договорила сваляне на цените на нито един медикамент.

 

Огнян Донев беше замесен в скандала с цените на лекарствата в последните дни, след като стана ясно, че "Софарма" продава лекарства на двойно и тройно по-високи цени у нас в сравнение с Турция и Сърбия.

 

Това не му попречи като председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) да бъде включен в българската делегация, която придружава премиера Бойко Борисов в Тунис.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 8687 |28.02.2012 Турците пият 3 пъти по-евтини хапчета, при 3 пъти по-високи доходи . 32| 6000 |27.02.2012 М. Димитров: Цените на лекарства и горива-надолу! . 84| 7297 |27.02.2012 Еднакви лекарства с трикратна разлика в цените . 65| 6878 |25.02.2012 Министър Константинов: Ще преговаряме за 50% по-евтини лекарства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads