Реклама / Ads
22| 4122 |30.12.2021 НОВИНИ

Доц. Ангел Кунчев: Омикрон удвоява случаите на всеки 2-3 дни

.
Доц. Ангел Кунчев
Омикрон удвоява случаите на всеки 2-3 дни. Добрата е, че по-малко хора влизат в болници. Те пак ще се напълнят, защото обхваща прекалено много хора. Това съобщи пред Би Ти Ви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.
 

Има тенденция на задържане на заболяемостта. Процентът не е нисък, което е обезпокоително, защото същевременно идва новата вълна. Това, с което се сблъсква Великобритания, е цунами заради бързината, с която се разпространява „Омикрон“. Поради това, че обхваща много хора, ще създаде отново проблеми на болниците. Остава да видим как това ще се отрази у нас, коментира специалистът.

 

Доц. Кунчев прогнозира, че вероятно след празниците у нас ще бъде кризисния момент за „Омикрон“. Но не може да кажа дали „Омикрон“ вече е на наша територия, преди да е излязла пълната секринация на вируса, което ще стане най-вероятно в първите дни на новата година.

 

Заради ниското ваксинационно покритие ние ще караме по-тежко и ще даваме повече жертви и при вълната от „Омикрон“. Здравните власти имат план, но е добре да отпаднат емоциите и политическите влияния. Важно е да правим това, което трябва. Трите избора доведоха до голяма експлоатация по темата с пандемията, подчерта доц. Кунчев.

 

Той изтъкна, че една държава се е провалила, когато не са доставени ваксини, необходими за имунизацията на хората и не е била създадена организация за това. Той не отрече, че не е била направена най-добрата информационна кампания и посочи, че има около 10-15%, които по никакъв начин не може да бъдат убедени да се имунизират. Но има едни 48%, които или се страхуват, или се колебаят – тези хора трябва да бъдат привлечени във ваксинационната кампания.

 

Трябва да гоним средното европейско ниво, ако искаме да не се превърнем в „вирусно гето“ и много се надявам до това да не се случи



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 4339 |29.12.2021 Проф. Кантарджиев: Бустерна доза защитава на75% от Омикрон . 26| 4701 |28.12.2021 Акад. Богдан Петрунов: На болниците няма да им е леко. Грипът и Омикрон ще доведат до натоварване . 19| 3479 |27.12.2021 Омикрон ще стане доминантен в България към края на януари, прогнозира проф. Витанов . 11| 3719 |26.12.2021 Омикрон продължава да върлува агресивно из Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads