Реклама / Ads
21| 2996 |27.10.2021 НОВИНИ

Доц. Гломб: Кривата на заболеваемостта от COVID-19 хвърчи нагоре като ракета

.
доц. Любомира Гломб Източник: стопкадър, bTV
Кривата на заболеваемостта от COVID-19 хвърчи нагоре буквално като ракета. Това заяви в ефира на bTV доц. Любомира Гломб, завеждащ отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.
 

По думите й това, което отличава четвъртата вълна, предизвикана от „Делта“ варианта на коронавируса, е че се засягат в много по-голяма степен децата от 0 до 19 години.

 

„Делта“ вариантът продължава да доминира. От 500 проби седмично, които се секвенират, всички са такива“, обясни тя.

 

„За децата най-подходящи са тестовете за самотестване. Така родителите ще бъдат спокойни. Децата от 1 до 4 клас ще се нуждаят от помощта на родителите, но другите ще се справят и сами“, обясни доц. Гломб по повод въвеждането на тестове, за да се върнат учениците на училище.

 

Според нея наличието на антитела доказва, че сме преминали през вируса, но това не и, че сме напълно защитени от повторно заболяване.

 

„Тези антитела, които гарантират, че съответният индивид е предпазен от заболяване, са вирус неутрализиращите антитела. Доказването им се прави с вирус неутрализираща реакция, тя е единственият метод“, обясни вирусологът. 

 

„След боледуване сертификатът важи 6 месеца, а сертификатът след ваксина е една година, но се препоръча и трета доза“, припомни тя.

 

„От край време е известно, че коронавирусните инфекции повтарят. Сертификат след първа доза от вирусологична гледна точка не е много добре издържано, но от прагматична все пак е нещо“, смята доц. Любомира Гломб. 

 

„Локдауните не са лошо нещо, но вече има и по-модерни начини за справяне с кризата. Това е мярка от средновековието, още когато са въведени карантинни мерки“, коментира тя.

 

Според нея модерната мярка е ваксинирането. „Ваксините са създадени, вече мина година и половина, тяхното приложение сред населението е широко, милиарди са ваксинирани срещу COVID-19, нито една ваксина не е подлагана на такива дълбоки проучвания какво се случва след прилагането й“, каза доц. Гломб.

 

Според нея, където няма ваксинационно покритие, изходът е ограничаване на събирания и на излизане.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 6427 |12.08.2021 Правителството стигна до кривата круша? Какви са изходите? . 30| 9915 |29.07.2021 Поетът Николай Милчев: С такива вождове, вицевождове и оръженосци ще я докараме пак до под кривата круша – до Банкя . 26| 3732 |27.06.2021 Доц. Любомира Гломб: Срамувам се, че в нашата страна антиваксиналните настроения са така мощни . 16| 3447 |25.04.2021 Доц. Гломб: Нямаше грип, защото коронавирусът е по-приспособен към човешкия организъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads