Реклама / Ads
2| 3525 |10.08.2021 НОВИНИ

Доц. Христев: Няма как да се гласува кандидатура на лице, което се е отказало

.
доц. Христо Христев
Няма как да има гласуване на кандидатура на лице, което е оттеглило съгласието си. Това е нонсенс. Би следвало председателят на Народното събрание да констатира, че не е налице валидна кандидатура и процедурата да продължи да се развива според предвиденото в Конституцията.
 

Това заяви пред bTV доц. Христо Христев, преподавател в Софийския университет. 


Коментарът му идва на фона на бурните събития, разиграли се само за няколко часа - решението на "Има такъв народ" да оттегли предложението си за кабинет, повдигнатите въпроси по отношение на парламентарната процедура утре и последвалото решение на проектопремиера Пламен Николов да се оттегли като кандидат за министър-председател. 


Основният въпрос е какво се случва, ако държавният глава вече е издал указ, депозиран в Народното събрание. 


"В основния закон е предвидена процедура, по която се формира правителство. Там обаче ситуация, при която има възложен мандат на най-голямата парламентарна група, който в определения за това срок е бил върнат като успешен на президента и държавният глава е издал указ, но в този момент лидерът на партията казва, че оттегля това предложение, няма. Малко по-късно разбрахме, че и кандидатът за премиер се отказва. Това не е уредено в основния закон", обясни доц. Христев.


По думите му фазата вече е стигнала до Народното събрание и по пътя на логиката би следвало в парламента да бъде констатирано, че няма съгласие от страна на партиите за излъчения кабинет и процедурата не може да бъде завършена. От там нататък по Конституция държавният глава трябва да пристъпи към следващите стъпки и да връчи мандата на втората по големине парламентарна група. 


"Вероятно в зала ще се стигне до обсъждане на този казус. Стъпвайки все пак върху най-първичните основи на логиката и здравия разум, които определят правилата за тълкуване на правото, би следвало да заключим, че при липса на съгласие от страна на самия кандидат за премиер, макар и първоначално той да е информирал президента, че е завършил успешно процедурата, би следвало председателят на Народното събрание да констатира това обстоятелство и ситуацията да продължи да се развива според основния закон", коментира доц. Христев. 


Експертът по конституционно право бе категоричен - няма как да се пристъпи към гласуване на структура или състав на Министерския съвет, ако не е налице одобрена кандидатура за министър-председател.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 16285 |10.08.2021 Адв. Михаил Екимджиев пред Фрог: Нищо няма да постигнем, ако правният статус на главния прокурор остане непокътнат . 3| 3367 |10.08.2021 ”Дондуков 2”: Кабинетът трябва да бъде гласуван . 3| 3773 |10.08.2021 Пеканов: Няма изискване България да въведе еврото след като доходите ни доближат средноевропейските . 14| 15151 |10.08.2021 Димитър Стоянов: С толкова юристи в ИТН Слави не знае ли, че няма как да оттегли еднолично каквото и да било

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads