Реклама / Ads
11| 5285 |22.05.2021 НОВИНИ

Доц. Христев: Отдавна сме в онова ”внимавай какво говориш”

.
Използването на органите за вътрешна сигурност в България за репресивни действия срещу неудобни на властта граждани, политически лица, журналисти, предприемачи, не е новост. Това е една от ясните линии на ерозия на правовата държава в България от повече от 10 години насам.
 

Масовото подслушавне на "опасни" за властта и статувкото субекти също не е новост. То е ежедневие отдавна. Отдавна в България се върнахме в условията на онова "внимавай какво говориш", "внимавай къде го говориш", "това не е за телефон"...Иначе казано, ние отдавна сме в среда, в която разбирането, че всичко се следи и подлсушва, е предопределящо за комуникацията и поведението на много голяма част от хората.

 

Особено на тези, които са общество активни или имат някакъв по-сериозен бизнес.


Може би много бързо забравихме за т.нар. операция "Червеите", която беше заметена под килима без да се изяснят реалните ѝ мащаби, без да се потърси реална отговорност на хората, които я бяха оркестрирали и провели. Затова и отново сме изправени в ситуация, при която се оказва, че много хора, свързани с опозицията и съпротивата срещу статуквото на масовата корупция, пороникнала навсякъде във властта, са подслушвани.
Подслушването на десетки политически лица от опозицията от службите за сигурност, е поредната мащабна злоупотреба с власт, която ни приближава все повече до установяването на авторитарен режим. За да не продължава слухтенето и следеното в стила на едно минало време, да е еждевие в България, този случай трябва да бъде разровен до дъно. А след това службите, които са замесени в него да бъдат изцяло пренаредени.


Съществуването на правоохранители и правораздавателни органи, които са превърнали нарушаването на основните правила за своята законна дейност в практика, е не просто порок и злоупотреба с властта на тези органи. Това е заплаха за демокрацията. Съвсем реална, а не хипотетична. И на тази заплаха трябва решително да се реагира.


Пресичането на все по-видимата криза на правовата държава и демокрацията в България, връщането ни в пътя на развитие като нормална еворпейска демокрация, предполага както на прокуратурата, така и на органите на т.нар. специализирано правосъдие, а и на органите на вътрешна сигурност, да бъде направена ревизия до основи. След което да бъдат изцяло пренаредени. Това обаче няма как да стане в рамките на тези органи и със сегашния им състав. Може да стане само при силен вот в подкрепа на политически лица, които ясно се ангажират с осъществяването на кардинална реаорганизация на органите за вътрешен ред и сигурност и излъчване на парламентарно мнозинство, което да приеме и проведе тази реформа.

 

Facebook, доц. Христо Христев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4950 |14.05.2021 ттттттттт . 26| 14622 |14.05.2021 Десислава Трифонова е назначена в ДФ ”Земеделие” в деня на нейното уволнение . 24| 6610 |14.05.2021 Десислава Трифонова пак се появи, за да се жалва, че е уволнена . 25| 5830 |07.05.2021 В света има 32 218 тона злато. Кои притежават най-много, без онова в чекмеджето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads