Реклама / Ads
0| 3872 |02.09.2022 НОВИНИ

Доц. Киселова: Промяната на формата на управление цели да се отвлече вниманието на хората

.
доц. Наталия Киселова Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
„Смяната на Конституцията и формата на управление е материя, която сякаш с магическа пръчка ще реши проблемите на хората, но по-скоро се хвърля топката в трибуните, за да може хората да не мислят за своите текущи проблеми. Да се надяват, че като има такава голяма промяна, ще има промяна и в техния живот. Щатите и Франция като президентски републики също имат проблеми“, заяви конституционалистът доц. Наталия Киселова.
 

По думите й пътят за референдум е доста дълъг и трънлив.

 

„Дори само в Народното събрание да е дебатът или да се зададе въпросът на национален референдум, трябва да има проект. Инициаторите трябва да кажат какво предлагат преди да се вземе решение. Това, което предлагат Трифонов и Митева, са две различни форми. От гледна точка на това къде е разположена изпълнителната власт и къде е сложен нейният титуляр“, обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

 

Според нея в изминалото десетилетие е имало доста силен министър-председател, който е бил опитомил парламента.

 

„Борисов 7 пъти отиде в парламента. Това доведе до доста ниско доверие в Народното събрание. До появата на партии, които се опитват да изместят ГЕРБ, но поради натрупалата се инерция, тя все още е първа политическа сила“, изтъкна доц. Киселова.

 

„Трябваше да си заложат постижими цели. Самият факт, че темата за борбата с корупцията продължава да е актуална, означава, че има още какво да се желае, но не е достатъчно само говорене, а конкретни действия“, коментира конституционалистът.

 

Тя посочи, че имало няколко предложения за това кой да разследва главния прокурор.

 

„Трябва да го разследва някой, който не зависи от него“, каза преподавателят по конституционно право и заключи, че има контрол над актовете, които взима служебното правителство.

 

„Допустимо е да бъдат правени правни промени. Не е проблемът, че има промени, а че част от назначените хора не са с необходимите качества“, завърши доц. Наталия Киселова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2826 |27.08.2022 Биков се пъчи и мъчи да внуши как „Промяната“ спъвала държавата. Кампанията е в ход . 0| 5681 |19.08.2022 ДБ: Уважаваме решението на лидерите на „Продължаваме Промяната“, но… . 0| 2876 |18.08.2022 Доц. Киселова: Тази година ще има рекорден брой секции в чужбина - между 750-800 . 0| 2899 |18.08.2022 „Продължаваме Промяната“ вече е в регистъра на политическите партии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads