Реклама / Ads
4| 2345 |18.04.2024 НОВИНИ

Доц. Наталия Киселова: До изборите президентът ще се разграничава от правителството

.
Румяна Коларова, Наталия Киселова и Владимир Йончев Източник: Нова тв
Без отговор остана въпросът ще се съобрази ли президентът с искането на служебния премиер за смяна на министри. Румен Радев ще се срещне с Димитър Главчев, който трябва да обоснове исканите рокади. От Брюксел министър-председателят призова държавния глава да изпълни задълженията си по Конституция.
 

Това правителство беше сформирано при особени обстоятелства. Тогава Главчев заяви, че съставя политически балансиран кабинет. Това означава, че има политически представители, но има баланс, каза в ефира на "Здравей, България" политологът проф. Румяна Коларова. Тя добави, че тези, които са гласували за промените в Конституцията, ще инкасират огромна щета, ако продължават да саботират модела, който са приели.

 

Според нея, дистанцирайки се партиите от кабинета, се проваля конституционния модел. Тя е категорична, че ако бъде блокирана смяната на външния министър, няма да има проблеми за провеждането на изборите, защото той не ги организира, а Иван Кондов, който е с ранг на посланик.

 

По думите на доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски", правителството не е на НС. Ако беше на НС, щеше да бъде формирано с един от трите проучвателни мандата. Правителството, така, както беше конструирано, е разкрачено между Президентството и НС. Тъй като президентът от самото начало не хареса ограничаването, през цялото време ще показва, че тази процедура е несъстоятелна", добави тя.

 

"До изборите президентът ще се разграничава от правителството и сигурно ще издаде укази за смяна на двамата министри. С промяната в правилника за дейността на Народното събрание, с която в петък ще има парламентарен контрол и министрите ще бъдат изслушвани, Народното събрание ще се използва като предизборна платформа - това ще са неприятни заседания за зрителите", допълни доцентът.

 

Владимир Йончев, главен редактор на "Офнюз", добави, че не е много редно заместник-председател на политическа партия да бъде външен министър, но Даниел Митов, според него, е авторитетен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 2292 |18.04.2024 ПП-ДБ искат извънредно заседание за доклада за "Боташ" . 0| 7126 |18.04.2024 Георги Ангелов: България е една от малкото страни с плаващи лихви, оттук-нататък само ще растат . 8| 2301 |18.04.2024 Предложение: Максималнaта скорост по магистралите да бъде намалена . 2| 3220 |18.04.2024 "Ройтерс": Microsoft е засякла руски компании, които се опитват да повлияят на изборите в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads