Реклама / Ads
16| 2921 |03.03.2023 НОВИНИ

Доц. Светослав Живков: Митовете обслужват съвременната руска външна политика

.
доц. Светослав Живков Източник: БГНЕС
Най-важният мит от гледна точка на съвременността е, че днешна Русия има някакъв дял за българското освобождение и създаването на Третата българска държава. Този мит се напасва с другия мит – за прословутите две освобождения. По този начин българското освобождение се напасва към събитията от 1944-1945 г., които според съвременната руска трактовка са един вид освобождение от фашизма. Това заяви в интервю за БГНЕС доц. д-р Светослав Живков от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

„Митовете имат чисто политически измерения. Този за двете освобождавания обслужва съвременната руска външна политика“, заяви доц. Живков.

Той разясни, защо според него този мит има много малко общо с действителността.

 

„Империята на Романови, която започва Руско-турската война, няма нищо общо институционално с днешна Русия. Последната е наследник на СССР. Октомврийската революция през 1917 и успехът на болшевиките ликвидира онази Русия, която имаше принос за българското освобождение“, обясни доц. Живков.

 

Днес ние наблюдаваме как президентът Путин и групата около него се опитва да напасва разказа за българското освобождение със събитията от Втората световна война.

 

„Всичко това се използва от руската пропаганда в България и ние сме свидетели на позорни изяви, комбиниращи християнски символи с портрети на Ленин, Сталин, петолъчки и сърпове и чукове“, заяви историкът и подчерта, че това няма нищо общо с българското освобождение.

 

Според него много са факторите ние да продължаваме да сме в плен на тази митология.

„Без да се опитвам да ги градирам един от важните фактори е традиционното българско русофилство. Това русофилство не е толкова политическо, а е на ниво човешки възприятия. От него различните кръгове управляващи в Русия по различно време са се възползвали за постигането на своите цели“, отбеляза историкът.

 

 Той даде и конкретни примери. Един от тях е прословутата Соболева мисия в края на 1940 г.

 

„Тогава се използва русофилството с цел страната ни да стане съветска република. По-късно по време на комунистическия режим това латентно русофилство също беше експлоатирано по един доста ефективен начин. В наше време наблюдаваме макар и не същата, но подобна политика“, заяви историкът.

 

Той подчерта, че освен латентното русофилство има и значителни усилия на Русия за поддържане на проруското лоби в България. „То подсилва тези настроения и се грижи да ги поддържа. Тук вече нещата са на много нива: политическо, икономическо“, каза още доц. Живков.

 

Историкът смята, че разбиването на митовете не е само работа на науката. В това трябва да се включат обществено значими и преди всичко просветени хора. Той отбеляза, че не всички митове са лоши и всяка нация има своите митове.

 

„В конкретния случай те не обслужват българската нация и българската национална идентичност, а действат в обратна посока. За да върви напред българското общество, то трябва да се освободи от тези деструктивни по отношение на нашата нация митове, които подриват идентичността и се стремят да отклонят България от демократичния път, който тя пое преди 30 години“, заяви доц. Живков.

 

„Основната функция на националния празник е да сплотява нацията. За съжаление, 3 март през последните години разединява нацията с всички тези спорове за ролята на Русия в нашата история. В тази връзка трябва да се замислим дали този ден трябва да остане национален празник, но нека отложим този разговор за делника“, заяви доц. Светослав Живков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4622 |24.01.2023 Светослав Бенчев: Очаква се сериозен недостиг на дизел след 5-ти февруари . 4| 2879 |23.01.2023 Светослав Малинов: ГЕРБ не успя да разцепи ПП и ДБ, но лиши БСП да е част от промяната . 1| 2987 |25.11.2022 Петър Витанов: „Митовете за БСП след 1989 г.“ оборват популярни пропагандни клишета . 0| 2508 |02.11.2022 Минеков освободи Светослав Трайков от борда на НДК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads