Реклама / Ads
6| 3236 |10.02.2022 НОВИНИ

Другарката Нинова смени хората на Петков в ДКК със свои. Така ли се управлява най-ефективно?

.
Източник: БГНЕС
Държавната консолидационна компания, за чието съществуване мнозина не подозираха само допреди няколко месеца, камо ли пък за схемите, които се извършват там, може да се окаже препъникамък за коалиционните партньори в управлението. Причината? Едните махат хората на другите, които махнаха хората на предишните в ДКК, за да управляват по-ефективно. За някои това може да е страхотен мотив, но за мен е зле прикрита шуробаджанащина.
 

Опозиционни на новата власт сайтове започнаха да питат защо новите управляващи са се плъзнали без спирачки по тая линия и назначават свои роднини и приятели на високи управленски длъжности. Дали това е така със сигурност, можем да предполагаме. Но ако е вярно, то изниква логичният въпрос - това ли е промяната, която всички ние искаме, и която ония по високите етажи на властта ни обещаха. Едно е сигурно - ако започнеш да задаваш същите въпроси като “конструктивната опозиция в лицето на ГЕРБ”, нещата не отиват на добре… 

 

Днешният сюжет се разиграва в ДКК, а в него главна роля има Корнелия Нинова. Знаете, лидерката на БСП, обвинявана от хора в лявото пространство в авторитарно управление на столетницата, набеждавана за случващото се в левия в. “Дума”, но избрана отново на председателския пост в БСП, а освен това министър на икономиката и вицепремиер в новата управленска конфигурация. 

 

Дотук (почти) добре. 

 

Сега същата тази Нинова реши да направи рокади в Държавната консолидационна компания, под чиято шапка са редица крупни държавни дружества като например ВЗМ “Сопот” и “Монтажи”. За промените се разбра вчера. Сменено е цялото ръководство, начело с изпълнителната директорка Ваня Караганева. Освободени са още Чавдар Христозов, Венцислав Димитров, Росица Бачева-Цветанова и Борислава Пенева.

Нинова посочи, че Караганева сама подала оставка, а впоследствие вицепремиерът и лидер на БСП решила да промени управленския състав изцяло. Мотивът - да се оптимизира работата на държавните дружества. Нинова преценила, че има нужда от изцяло нов състав на борда. 

 

Тук е моментът да споменем и един скандал, случил се в ДКК неотдавна, в който бе замесена именно Ваня Караганева. Тя бе назначена на поста изпълнителен директор в края на ноември и е близка до премиера Кирил Петков. Караганева бе освободена обаче месец след като зае поста си, след като трима членове от Съвета на директорите на държавното дружество я обвиниха в куп незаконни и безотговорни действия. 

 

Те разпространиха безпрецедентно съобщение, в което я обвиниха за серия еднолични решения, несъгласувани с борда. Сред тях бяха промяна на вече одобрен проект за извънсъдебно споразумение с “Дунарит“ за 50 млн. лв., смяна на банката, обслужваща дружеството, с такава, която не е издържала стрес тестовете на Европейската централна банка, както и разрешение ВМЗ да предостави изключителни права за продукцията си на частно лице. Самата тя отрече обвиненията. Още в същия ден служебната министърка на икономиката Даниела Везиева определи действията на Съвета на директорите като “добре подготвен компромат“ и поиска оставките на тримата членове на Съвета на директорите, гласували оставката на Караганева. Проверка започнаха даже от КПКОНПИ. 

Търговският регистър отказа да впише освобождаването й заради неправомерно проведено събрание и така Караганева остана на поста си. До вчера. 

 

Сега бордът на консолидационната компания е с изцяло нов облик. В новата управа влизат редица партийни активисти на БСП. 

 

Таня Найденова - Митова ще бъде председател на съвета на директорите. Митова е бивш общински съветник в София от БСП. Смиляна Нитова - Кръстева става зам.-председател. Кръстева е бивш депутат на левицата от 42-то Народно събрание. За нов изпълнителен директор на дружеството се предлага Михаил Кумчев. Бащата на Кумчев е дълги години депутат от БСП. Ивайло Лилов също става част от борда в ДКК. Лилов е бил областен председател на БСП във Враца. 

 

Промените към днешна дата още не са вписани в Търговския регистър.

Аз обаче имам няколко въпроса преди това - променяме ли нещо в държавата си, ако сменяме ръководството на ключови държавни институции със свои хора, без значение дали те отговарят на критериите за тези постове и без значение дали притежават необходимите компетенции? 

 

Питам, защото сме свикнали години наред да гледаме един и същи филм. Питам, защото, ако и сега ще е така, предлагам да закриваме държавата, да си хващаме куфарите и да бягаме в чужбина. Защото на мен лично започва да ми писва. Започва да ми писва да се чувствам като Дон Кихот и да се боря с вятърни мелници. Защото явно от мен нищо не зависи. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3552 |10.02.2022 Министър Нинова: Шефът на борда на ДКК сам е подал оставка . 10| 3206 |09.02.2022 Министър Нинова: Всеки ден ще обявяваме цените на едро на основните храни . 4| 4329 |08.02.2022 Министър Нинова: Ще внесем законопроект за закриване на Държавната петролна компания . 10| 3456 |03.02.2022 Министър Нинова: „България Експо“ е черна дупка за милиони, даваме ги на прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads