Реклама / Ads
2| 4337 |09.11.2017 НОВИНИ

ДСБ/Нова Република и ”Да България” възроптаха срещу тавана на кешовите плащания

.
ДСБ/Нова Република и ”Да България” представиха позиция относно, намаляването на прага за кешови плащания на 5000 лева, определяйки го за безочливо лобиране в полза на банките.
 
"Парламентът прие на първо четене намаляване на прага на кешовите плащания от 10 хил. на 5 хил. лева. Това е четвърти опит на ГЕРБ и финансовия министър. Досега разумът надделяваше и тези скандални промени бяха спирани, но липсата на опозиция в Парламента води до такива абсурдни ситуации. Това е поредният пример, в който ГЕРБ облагодетелства големите играчи за сметка на допълнителни разходи за малкия бизнес и обикновения гражданин", е общата позиция на двете партии.

Припомнят до какво буха довеели тези мерки, според тях. Една от тях е, съществени допълнителни приходи за банките от такси и комисионни. Друга е увеличаване на сивата икономика. Хората ще бъдат принудени да откриват сметка в банка за покупка на автомобил. В районите със слабо развита банкова мрежа това ще означава разходи за транспорт до друго населено място. Налагането на подобни разходи ще мотивира много хора да декларират по-ниски стойности на сключените сделки, за да си спестят разходи.

"Не стигнаха 3 години на ГЕРБ и финансовият министър да изпълнят закона за акцизите и данъчните складове и да монтират контролни измервателни уреди на производителите на алкохол и цигари. Властта освобождава от контрол "големите" и прилага все по-рестриктивни мерки към "малките"", възмущават се сините.

В по-слабо развитите икономически региони има и по-слабо развита банкова мрежа. Намаляването на прага за кешови плащания ще се отрази особено негативно точно на най-бедните региони. Възможностите за правене на бизнес съществено ще се затруднят, защото например дори седмичното зареждане на магазин е на стойност над 5 хил. лева.

ДСБ/Нова Република и "Да България" смятат, че гражданите, които стриктно спазват закона ще понесат значителни негативни последствия в сравнение с тези, които са склонни да декларират занижени стойности на сделките, защото ще бъдат принудени да убеждават другата страна за откриване на банкови сметки и понасяне на допълнителни разходи.

"Намеса на държавата и банките в личното пространство на гражданите, за които ще се събира информация за повечето покупки. Ако тази информация не се съхранява достатъчно внимателно може да се превърне в обект на незаконна търговия и основание за изнудване и тормоз над граждани", обясняват ДСБ/Нова Република и "Да България".

Призовават депутатите, "които не са се сдружили с монополистите и твърдят, че работят за гражданите и малкия и среден бизнес да отхвърлят тези скандални предложения".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4380 |02.11.2017 "Да, България” за Бюджет 2018 . 3| 4196 |31.10.2017 ”Да, България”: Законът ”Пеевски-Цонев” е заради апетитни активи, изплъзнали се от верните им синдици . 1| 4184 |23.10.2017 ”Да, България” даде рамо на кварталните протести в София . 0| 5133 |04.10.2017 В Албания: Българите имат проект ”Велика България”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads