Реклама / Ads
0| 4248 |15.01.2020 НОВИНИ

”Дупка” в закона: Защо частни болници могат да купуват лекарства на по-високи цени?

.
Пореден проблем в системата на здравеопазването разтърси държавата. Здравната каса плащала лекарство на частна болница на цена 7 пъти по-висока от тази, предназначена за държавните и общинските лечебни заведения.
 

Въпросът е защо. Въпросите са и кое е лекарството, коя точно е болницата и защо новината излиза чак сега - в края на мандата на един шеф - управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев.

 

Става дума за Закона за обществените поръчки, който е в сила от четири години. Според него частните болници не са задължени да участват в задължителните обществени поръчки. Те се провеждат, когато става въпрос за изразходване на обществен ресурс. Така държавните болници правят процедури по ЗОП, които обикновено свалят цената под максималната, докато при частните лечебни заведения лекарствата могат да се купуват на най-високата позволена цена.

 

Какво означава това?

 

Една дупка в закона освобождава частните болници от ангажимента за участие в обществени поръчки, но пък по никакъв начин не гарантира как ще се харчи обществения ресурс на Здравната каса. С две думи - има лобистки закон. Поне така се твърди.

Появиха се обаче опровержения.

 

“Защо не правим обществени поръчки – изпълняваме Евродиректива 24/2014, където ясно е казано кой трябва да прави обществени поръчки. Частните болници не трябва да правят обществени поръчки, като членове на ЕС, ние трябва да сме съобразени с европейските директиви. Не е местна инициатива на някого. Няма частник, който да си позволи да купува скъпи лекарства“, заяви пред bTV д-р Цветан Диманов от УС на Националното сдружение на частните болници.

 

Директивата беше приета в началото на 2014 г. и има текст към нея, в който изрично пише, че тя не изземва правата на държавата да провежда собствени политики, когато това е целесъобразно, опроверга го в ефир бившият здравен министър д-р Таня Андреева. и заяви - тук става дума за търгове на болници за лекарства, които после се плащат с публичен ресурс.

 

“Д-р Дечев никъде не е казал, че това е нарушение и не разбирам реакцията на частните болници. В това е и парадоксът. Всичко това се случва напълно законно - този продукт е регистриран по реда на Наредбата. Има някаква максимална цена, но в хода на търговете се получава голяма разлика - тоест държавни болници стигат до 7 пъти по-ниска стойност, а частни фактурират на максимална цена”, обясни бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5316 |13.01.2020 Мария Пиргова: Получава се безотговорност, защото не се знае пирамидата на отговорността . 9| 21106 |08.01.2020 Журналист: Не мога да разбера защо Борисов се прави на луд . 9| 5077 |13.12.2019 Томислав Дончев: Защо отнемате правото на премиера да бъде емоционален? . 9| 4418 |07.12.2019 Борисов призна: Увеличихме партийните субсидии на 8 лв., защото нямаше да мине бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads