Реклама / Ads
3| 2708 |26.11.2023 НОВИНИ

Два свята: В Газа прегръщат затворници, а в Израел - родители със сълзи на очи посрещат децата си /видео/

.
Постигнатата между Израел и Хамас сделка за 4-дневно примирие бе на косъм от провал, но в крайна сметка след спешни разговори втората група заложници бе освободена от Хамас. Сред тях - тийнейджъри и малки деца. В замяна Израел пусна на свобода държани в затвори палестински граждани. Картините в социалните мрежи показват два напълно различни свята. 
 

Хамас взе стотици хора като заложници след нападението над Израел на 7 октомври. Сега, съгласно постигнатото с посредничеството на Катар споразумение 50 израелски заложници - жени и деца - трябва да бъдат освободени от Хамас за четири дни в замяна на 150 палестински затворници. На всеки 10 души, пуснати от групировката, примирието ще бъде удължавано с още един ден.

 

Споразумението бе на път да се счухи, след като въоръженото крило на Хамас обвини Израел в забавяне на доставките на хуманитарна помощ и обяви, че отлага освобождаването на заложници, докато Израел не изпълни всички условия. Спасяването на сделката отне ден на дипломация с високи залози с посредничеството на Катар и Египет. Към процеса се присъедини американския президент Джо Байдън.

 

Тридесет и девет палестински затворници бяха освободени от израелските власти - 24 жени и 15 тийнейджъри тийнейджъри, които са се намирали в предварителния арест. Те бяха откарани с автобус до Газа, който бе посрещнат от излезли по улицата тълпи в град Бетуния на Западния бряг. Някои носеха зелените знамена на Хамас. Сред освободените е 23-годишна жена, заподозряна за нападение с нож в Йерусалим през 2015 г. Тя излежа осем от 10-те години, на които беше осъдена.

 

На този фон семейства в Израел посрещнаха своите деца със сълзи на очи. Телевизионни кадри от египетския граничен пункт "Рафах" показват как Хамас предава заложниците на Международния комитет на Червения кръст. Става дума за 13 израелски граждани и четирима тайландци. Шестима от 13-те освободени израелци са жени, а седем са тийнейджъри или деца, сред които и 3-годишно момиченце, освободено заедно с майка си и брат си. Баща им остава заложник. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2661 |26.11.2023 Заради мокрия сняг е усложнена обстановката в Западна България . 6| 2602 |26.11.2023 Над 800 сигнала за паднали дървета в София . 1| 2799 |26.11.2023 Опасно време: Червен код за Североизточна България . 4| 4579 |26.11.2023 Блокирани хора, населени места без ток: България е в снежен капан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads