Реклама / Ads
0| 6270 |01.05.2007 НОВИНИ

Двама баровци звъняли на ексшефа на столичната "Топлофикация" Георги Рогачев, питали го за здравето

.
Две телефонни обаждания имал от най-високо място днес по обед бившият шеф на „Топлрофикация” – София Георги Рогачев, научи „Фрогнюз” от източници, близки до семейството му. Те не уточняват кои са персоните, които са искали да си поговорят с Рогачев, но не са го и поздравили за Първи май, категорични са нашите източници.
 
По-скоро високопоставените особи се интересували от здравословното състояние на Рогачев, но не пропуснали да отбележат и обръщението му до медиите. Не били отправяне никакви закани, нито предупреждения. Телефоните на Рогачев се подслушват от дълго време, така че никой нормален човек няма да се изпусне да го обвинява в каквото и да било, коментират негови познати.
„Там където са парите, там е и енергийната мафия”, заяви часове преди телефонните позвънявания за медиите бившият директор на „Топлофикация”. Според Рогачев "Топлофикация" не е най-доброто място, откъдето да започнеш истинско разследване, защото там няма много пари, е мнението на ексшефа на столичното парно.
Рогачев припомня тезата, че "Топлофикация" е едно от дружествата с най-малко финансов ресурс в енергетиката. Това, по думите му, "е фирма, оставена от политиците на произвола на съдбата, която непрекъснато се бори да оцелее - основно защото политиците изобщо не я подкрепят. Това е така, защото реалните пари са насочени към други фирми, където би трябвало да е и реалният интерес", пише до медиите Рогачев.
Според Рогачев, "Държавата е нагласила така цените, че "Топлофикация" да получава трохите от произведената от самата нея електроенергия, а голямата печалба отива в НЕК".
"Енергийна мафия", източвания и злоупотреби, според Рогачев, е по-логично да се търсят там, където има голям паричен поток. Случаят "Топлофикация" не бил такъв.
Причините за освобождаването от ареста си Рогачев обяснява с медицинските изследвания, които доказвали влошеното му здраве, а втората причина била в медиите, които го подкрепили обективно. Освен това делото вече било минало в „зоната на прагматизма”.
За публичните нападки между следователите Татяна Шарланджиева и Зоя Иванова от една страна и директорът на националното следствие Ангел Александров, от друга - Рогачев смята, че от тези събития става ясно, че казусът "Топлофикация" е страничен детайл от случващото се и не трябва да се разглежда като централен въпрос.
"Топлофикация" е само повод, за да се разчистят някакви други "сметки". Тя е разменна монета в игри на много по-високо ниво. Забъркването й в междуинституционални войни и битки за влияние на политически лобита, със сигурност вреди и на разследването, и на самата "Топлофикация". Надявам се един ден някой прозорлив прокурор да разкрие тези игрички и да ни ги представи, заедно с виновниците за тях", заявява още Рогачев.
За енергийния министър Румен Овчаров и за негови връзки с Красимир Георгиев и фирмата "Фронтиер" Рогачев твърди, че не знае абсолютно нищо.
Рогачев е на мнение, че "Топлофикация" върви към фалит. За да се спаси дружеството Бойко Борисов и Румен Овчаров трябва да застанат твърдо зад нов и силен директор. И двамата да са отговорни за него.
Нужно е да издействат сериозна държавна подкрепа за дружеството, за да може то да се съживи. Освен това, ако "Топлофикация" си събере 70 на сто от дължимото, ще излезе на плюс за много време напред.
Високите сметки през декември миналата година Рогачев обяснява, че при липса на управление, в подобни предприятия неминуемо настъпват проблеми. Когато не се поставят ясни задачи и не се контролира изпълнението им, се получават неефективности.
Рогачев е писал съобщението до медиите под диктовка, смятат хора, близки до разследването. По същество той се опитвал да измести центъра на вниманието
от „Топлофикация” в друга посока. Казвал, че мафията е там, където има много пари, но не посочва нито една конкретна сфера, коментират запознати. По този начин той се опитвал да се оневини и да подскаже на своите колеги и началници, че не е изпортил никой.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 66 |20.04.2024 Заверката на ТЕЛК решения отпада от 21 юни . 0| 143 |20.04.2024 Променливо врeме, дъжд на Югоизток . 0| 358 |20.04.2024 Тежка катастрофа с български автобус в Турция, има 11 ранени . 1| 346 |20.04.2024 Експерт: "Булгаргаз" няма експертния и кадрови капацитет да бъде играч на международния пазар с "Боташ"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads