Реклама / Ads
1| 4825 |12.03.2018 НОВИНИ

Двама министри инспектираха язовир ”Рогозен”, бедствието в Брегово продължава

.
Източник: БНТ
Остава в сила частичното бедствено положение в община Хайредин, въпреки че обстановката вече е спокойна. Това позволи да се предприемат първите аварийни мерки за възстановяване на язовир ”Рогозен”. Днес на място пристигнаха двама министри - на транспорта и на регионалното развитие, за да проверят как се извършват ремонтните дейности.
 

За последното денонощие водата в язовир "Рогозен 1" е спаднала с близо 30 см. Вече работят първите два от общо четирите сифона, които прехвърлят вода през язовирната стена, без да се ползва ток или гориво. На останалия на сухо преливник тежка механизация продължава да запълва с каменни блокове издълбания от приливната вълна огромен кратер.

 

 " Прави се път, който да позволява на машините да влизат и основно трябва да се работи за възстановяване на преливника", каза Московски.

 

Министър на регионалното развитие Николай Нанков подчерта, че максимално бързо са отпуснати 3 милиона лева за язовирите "Рогозен 1" и "Бързина", за да се гарантира безопасността на хидросъоръженията. След това ще се пристъпи към възстановяване на разрушения преливник на язовир "Рогозен 1". Според кмета на Хайредин отпуснатите пари ще стигнат само за ремонт на преливника на "Рогозен 1" и укрепване на стената на язовир "Бързина".

 

Прииждащи води от снеготопенето в Сърбия, опасност от пробив в дигата на река Тимок, покачване на подпочвените води, залети земеделски земи и дворове на къщи и силно притеснение за хората в Брегово - това е обстановката от последните часове в общината.

Вече е отменена бедствената ситуация на територията на съседна Сърбия, откъдето е започнал разливът, залял хиляди декари земеделски земи и дворове на къщи в Брегово. Очаква се обстановката и у нас да се нормализира. Подобна ситуация в Брегово имаше преди 8 години. Разширен е направеният вчера разрез по река Тимок, за да могат да се влее в нея водата, която извън защитното съоръжение.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5380 |10.03.2018 Спешна среща на министрите заради язовирите . 0| 5188 |09.03.2018 Германските социалдемократи обявяват министрите си в кабинета на Меркел . 12| 11087 |09.03.2018 Румен Овчаров за ЧЕЗ: Борисов и министрите му са корифеи в загубата на арбитражи . 1| 5220 |07.03.2018 Контролирано изпускат язовир Тича, двама министри са там

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads