Реклама / Ads
3| 3190 |26.08.2021 НОВИНИ

Две експлозии до летището в Кабул, най-малко 13 са загинали

.
Две експлозии до летището в Кабул отекнаха минути преди 17 часа българско време. Според говорител на талибаните има 13 убити, включително деца и много ранени талибански бойци, охранявали летището, съобщи БНТ.
 

Има съобщения за стрелба в района. Нападението най-вероятно е дело на атентатори самоубийци. Експлозиите са станали на един от страничните изходи на летището, известен като Аби Гейт, намиращ се близо до хотел.

 

Взривното устройство е задействано от нападател самоубиец. Атентатът беше потвърден от Пентагона. Сред ранените има американски военнослужещи.

Експлозиите са станали след серия от предупреждения от страна на различни държави за възможно и неизбежно нападение. Британският министър на въоръжените сили дори каза, че атаката ще е до часове. На летището в афганистанската столица има голяма множество хора, очакващи евакуация.

 

Достоверни сведения за предстоящ атентат в Кабул промениха хода на евакуацията. Великобритания, Съединените щати и Австралия предупредиха гражданите си да не ходят на летището в Кабул, но евакуацията не спира. Канада, Белгия, Нидерландия, Финландия, Унгария преустановиха извеждането на желаещи да напуснат Афганистан.

 

По-рано беше съобщено, че американското разузнаване разполага с данни, че клон на "Ислямска държава" замисля нападения. Опасенията се засилват от факта, че с настъплението на талибаните от затвори в Афганистан са избягали 100 поддръжници на терористичната групировка, а талибаните избраха за министър на отбраната бивш затворник от Гуантанамо.

 

Европейският съюз е евакуирал целия си персонал с изключение на няколко дипломати. Вашингтон се надява на допълнително време.

"Талибаните се ангажираха да разрешат безопасното изтегляне на американци, граждани на трети страни и афганистанци в риск и след 31- ви август", заяви Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.


Русия евакуира над 500 души, сред тях има и украинци. Всички руски граждани, които искаха напуснат Афганистан заминаха, съобщи посланикът на Русия в Кабул Дмитрий Жирнов. Извеждането е станало със съдействието на талибаните и Съединените щати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3299 |26.08.2021 САЩ: Възможни са терористични атаки в района на летището Кабул . 6| 3207 |23.08.2021 Спряха всички полети от летището в Кабул . 20| 5913 |21.08.2021 Фотограф, запечатал страха и паниката в Кабул, разказва за евакуацията . 28| 3257 |20.08.2021 Талибаните са блокирали достъпа до летището в Кабул, съобщава ”Ал-Арабия”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads