Реклама / Ads
3| 3459 |26.04.2023 НОВИНИ

Две находища на строителни материали получиха от “Трейс” с решение на МС

.
Две находища на строителни материали са били дадени на концесия на известната строителна фирма “Трейс”. Това се е случило с решение на днешното заседание на Министерския съвет.
 

Разковничето е в “Пътстройинженеринг" АД, които на практика спират да съществуват. Техен правоприемник става именно “Трейс”. Информацията е напълно публична, а според интервюта на председателя на Надзорния съвет на “Трейс Груп Холд” инж. Николай Михайлов пред в. “Строител” “Пътстройинженеринг“ - Стара Загора” е “основата”, а неин продължител е именно “Трейс Груп”, която е създадена през 2007 г. 

 

Находището “Тополовград”

 

Това е едно от находищата на строителни материали, които “Трейс” получава като концесия след днешното решение на Министерския съвет. Историята с находище “Тополовград” ни връща до 4 май 2001 г., когато е сключен договор за добив на строителни материали - мрамори, мраморизирани варовици и доломити за срок от 35 години. 

През 2021 г. договорът е продължен с правоприемника на концесионера - “Трейс БГ“ ЕАД, който през 2022 г. е преобразуван в еднолично дружество с ограничена отговорност - “Трейс БГ“ ЕООД.

 

Находището “Змеево”

 

По едноличен начин “Трейс БГ” стават и концесионер на находището “Змеево”. Договорът с “Пътстройинженеринг” АД е сключен на същата дата, а през 2021 г. е продължен. 

 

Това обаче не е незаконно. Разпоредбата на чл. 67, ал. 4 от Закона за подземните богатства позволява договорът да бъде продължен с правоприемник на концесионера, когато последният е прекратил дейността си.

 

Министерският съвет решава още да уреди отношенията, свързани с предоставянето на банкови гаранции за всяка година от срока и на двете концесии. 

 

До момента исканата банкова гаранция покриваше 10% от паричните задължения на концесионера. След измененията тя ще се отнася 100% за всички (не само за паричните) задължения, свързани с изпълнението на концесионния договор. След въвеждането на по-широк обхват на банковата гаранция, вноските за рекултивация също ще бъдат финансово обезпечени с нея.

 

Трейс e фирма, чието име е било замесвано в скандали около изпълнението на строителни обекти. Компанията е считана от някои за близка до ГЕРБ, бе замесена и в сагата с пренареждането на жълтите павета в пред сградата на Народното събрание.

 

В сюжета с жълтите павета се намеси Европейската прокуратура, която се усъмни в корупция в размер на поне 3 милиона евро. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2930 |09.03.2023 Престъпна група отива на съд за разпространение на порнографски материали с непълнолетни . 0| 3007 |13.01.2023 Байдън призна, че в дома му са открити материали с чувствителна информация . 8| 4467 |29.12.2022 Анализаторът Ем. Соколов: Радев си търси партия, която да може да материализира амбициите му, не стана с ПП и Възхода . 3| 3190 |28.11.2022 Двама работници загинаха, след като бяха затрупани при строителни работи в Перник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads