Реклама / Ads
1| 2384 |08.05.2024 НОВИНИ

Си Дзинпин: Стоманеното приятелство между Китай и Сърбия пусна по-дълбоки корени в сърцата на двата народа

.
Китайският президент Си Дзинпин Източник: БГНЕС
Китайският лидер Си Цзинпин посочи при пристигането си снощи в Белград, че стоманеното приятелство между Сърбия и Китай е пуснало по-дълбоки корени в сърцата на двата народа и че той е убеден, че това посещение ще бъде ползотворно и ще отвори нова страница в отношенията между двете страни, съобщи Танюг.
 

"Стоманено приятелство" е официалната формулировка, която Пекин и Белград използват за описване на двустранните си отношения.

 

„Китай и Сърбия си оказаха твърда подкрепа по въпроси, отнасящи се до основните ни интереси и големи опасения. Заедно подкрепихме международната справедливост и допринесохме за насърчаването на мира и развитието в света“, отбеляза Си в прессъобщение, разпространено от посолството на Китай в Сърбия.





Държавният глава наблегна на дълбокото традиционно приятелство между Сърбия и Китай. Си посочи, че двете страни са се споразумели за цялостно взаимно освобождаване от визи, открили са директни полети и са подписали споразумение за свободна търговия, както и че обменът между хората се засилва.

 

Той бе категоричен, че това посещение ще бъде възможност за подробен обмен на мнения с президента Вучич относно двустранните отношения и други въпроси от общ интерес.

 

Самолетът на китайския лидер беше ескортиран до летището в Белград през сръбското въздушно пространство от сръбски изтребители МиГ-29. Делегацията на Си Дзинпин е от около 400 души, а престоят му в Сърбия се охранява от около 3400 полицаи.





За днес е предвидено тържественото посрещане на китайския президент Си Дзинпин, след което се очаква той да разговаря със сръбския президент Александър Вучич и ще има пленарна среща на делегациите, водени от двамата лидери.

 

Снощи държавният глава на Китай, придружаван от съпругата си, беше посрещнат на белградското летище Никола Тесла от Вучич и съпругата му, от сръбския премиер Милош Вучевич, председателя на парламента Ана Бърнабич, министъра на външните работи Марко Джурич, както и от бившия президент на Сърбия Томислав Николич и съпругата му.





„Уважаеми президентe Си, уважаеми приятелю, добре дошъл в Сърбия! С това посещение ​​оказахте голяма чест на страната и народа ни, които искрено обичат Китай и ценят приятелството на вашата велика страна. Визията за света, която защитавате, даде вдъхновение и сила и на нашата малка страна, която днес смело и гордо върви по пътя на прогреса и успеха“, написа Вучич на страницата си в Инстаграм „buducnostsrbijeav“.

 

Последното посещение на Си в Сърбия бе през 2016 г. Това бе и първото посещение на китайски президент в Белград от 32 години, като тогава бе подписана Декларация за стратегическо партньорство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2372 |08.05.2024 Електрохолд Трейд доставя на Нестле България 13 500 мтвч зелена енергия през 2024 г. . 2| 2448 |08.05.2024 Ръст на заболелите след празниците: Нараства притеснението от случаите на коклюш в страната . 2| 2324 |08.05.2024 Умели и изпитани стратегии: Измамиха възрастна жена да си купи масажор и „подаръци“ за 4390 лв. . 0| 4841 |08.05.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads