Реклама / Ads
0| 3084 |03.01.2024 НОВИНИ

Един от архитектите на споразумението между Израел и палестинците от 1993 г.: Преди нападението се водеха преговори за мир

.
Яир Хиршфелд
Преговори за мир и за създаването на две държави в Близкия изток – Израел и Палестина, са се водели точно преди нападението на Хамас от 7 октомври 2023 г. Това заяви в интервю за bTV Яир Хиршфелд. Той е един от архитектите на споразумението между Израел и палестинците от Осло 1993 г.
 

Договорите от Осло са няколко споразумения, сключени между Израел и Организацията за освобождение на Палестина (ООП), която действа като представител на палестинския народ. Те са подписани през 1993 г. като част от мирния процес в израелско-палестинския конфликт и официално са наричани Декларация на принципите. Въпреки големите надежди, изказани в договорите и в последвалите споразумения, които също дават надежди за нормализацията на израелските отношения с арабския свят, проблемът все още не е разрешен. След 7 октомври, когато Хамас нападна Израел, видяхме най-кървавият епизод в продължаващия десетилетия израелско-палестински конфликт.

 

"Подготвяхме план за мир. Течаха преговори между нашия премиер (на Израел, бел. ред.), американския президент Джо Байдън и престолонаследника на Саудитска Арабия за постигане на мир между Израел и Палестина чрез Саудитска Арабия и в сътрудничество с други държави", поясни той.

 

"Това не включваше палестинците, но Европейският съюз работеше по втори път със Саудитска Арабия и ОАЕ, както и със Секретариата на Лигата на арабските държави, за да види как би могло да се стигне до двудържавно решение – Израел и Палестина“, каза Яир Хиршфелд.

 

"С помощта на холандско финансиране, работехме по разчертаване на териториите. Това вече беше започнало да се случва. Беше мир, който да стигне от САЩ през Европа към Израел и Палестина, Йордания, Египет“, каза още той.

 

Според него плановете са се осуетили заради войната в Украйна:

 

"Руснаците започнаха ужасна война в Украйна. Получиха подкрепа от Иран. Всъщност и катарците, които подкрепяха Хамас и джихада, спряха да дават пари на ислямистите.

 

Съчетанието на по-малко или никакви средства за Хамас, световните усилия за мир и фактът, че нямаше напредък по процеса на преговори за мир доведе до тази ужасна атака, която беше скандална“, поясни още Яир Хиршфелд.

 

Израел се е зарекъл да унищожи Хамас. Подкрепяната от Иран групировка се е заклела да унищожи Израел. Първоначалното нападение на Хамас на 7 октомври и последвалата война са най-кървавият епизод в продължаващия десетилетия израелско-палестински конфликт.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4418 |03.01.2024 Ивайло Иванов: От изхода на войната в Украйна ще зависи къде ще се намира Европа в бъдещия геополитически ред . 0| 4521 |03.01.2024 Каква година беше 2023 за изкуствения интелект и какви са прогнозите за 2024 г.? . 23| 5192 |03.01.2024 "Ще стоим до Украйна и ще защитаваме всеки сантиметър от Полша". НАТО реагира на масираните руски удари . 5| 17069 |03.01.2024 Васил Терзиев: Започва прокопаването на разширението на метрото, ще бъде затворено локалното платно на “Цариградско шосе”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads