Реклама / Ads

1| 4928 |15.03.2018 НОВИНИ

Едва 10 от 163 партии са подали отчетите си пред Сметната палата

.
Източник: БГНЕС
Две седмици преди крайния срок само 10 партии от всичките 163 регистрирани партии, които са задължени да представят отчетите си пред Сметната палата, са го направили.
Сметната палата напомня на политическите партии, че до 31 март 2018 г. е законовият срок, в който да представят финансовите си отчети за 2017 г. и декларациите по образец със списъци на физическите лица, направили дарения. Тъй като 31 март тази година е в събота, последната възможност за партиите да предадат отчетите си, е 2 април.  Информация и образци на необходимите документи могат да се намерят в интернет страницата в раздела „Контрол-партии“.

Напомняме, че отчети трябва да се представят в Сметната палата на хартиен и електронен носител. Това задължение се отнася за всички регистрирани партии, които не са прекратили дейността си с влязло в сила решение на Софийския градски съд.

Съгласно Закона за политическите партии, годишен финансов отчет, който не отговаря на изискванията относно формата, съдържанието и начина на представянето му, както и когато не е придружен с декларацията със списъка на дарителите, се смята за неподаден.

До 16 април Сметната палата ще публикува на интернет страницата си представените от политическите партии финансови отчети за 2017 г. и списъците на дарителите им, наименованията на партиите, които не са подали отчети в срок, както и списък на партиите, получили държавна субсидия през предходната година.

Последиците от непредставяне или непредставяне в срок на годишните финансови отчети и декларациите със списък на дарителите, са:

- налагане на  имуществена санкция на политическата партия в размер от 5 000 до 10 000 лв.;
- загубване правото на държавна субсидия до провеждането на следващи избори за народни представители;
- възможност  Софийският градски съд да постанови разпускане на политическата партия, когато не са представени в Сметната палата годишни финансови отчети  за две последователни години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 4217 |14.03.2018 Парламентарна комисия ще разследва сделката с ЧЕЗ . 0| 4643 |05.03.2018 С резолюция ООН иска разследване в Източна Гута . 0| 4858 |28.02.2018 Адвокатите на Цв. Василев искат процеса за КТБ да бъде спрян, настояват за ново разследване . 1| 3992 |28.02.2018 Специализираната прокуратура разследва общината в Перник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ