Реклама / Ads
0| 5988 |01.04.2016 НОВИНИ

Екимджиев: Защо Горанов не предяви иск за вредите, причинени от Цветан Цветанов?

.
Михаил Екимджиев
Само за последните 2-3 години, благодарение на темперамента и желанието за зрелищен полицейски пиар, ние, като данъкопланци, сме ощетени с над 200 000 евро.
 

Това каза по БНР адвокат Михаил Екимджиев от Асоциация за европейска интеграция и права на човека по повод осъдителните присъди от Съда за правата на човека в Страсбург заради зрелищни полицейски опреции, проведени по времето, когато Цветан Цветанов е бил министър на вътрешните работи.

 

Може и да бъркам, защото доста решения излязоха в Страсбург, но ако греша, то грешката би била във вреда на министър Цветанов. Дори се замислям защо този достоен мъж и политик не направи един благороден политически жест да дари известна сума, така, на българския бюджет или пък защо министър Горанов не предяви регресен иск за вредите, причинени от министър Цветанов.

 

Законът за отговорността на държавата предвижда такава възможност, когато вредите са нанесени заради действия или бездействия на длъжностни лица в държавата, коментира юристът.

 

Много са темите, по които може да се говори, но преди всичко, най-голямата загуба не е толкова финансова, а е морална - това е загубата на доверие в националните институции. Виждаме как един временен политик като Цветан Цветанов може да впрегне отряда за борба с тероризма, за да разчиства сметки с политически опоненти, какъвто беше примерно Борислав Гуцанов във Варна или бизнес-опоненти, каквито са братя Дамбовци, без да има убедителни доказателства за престъпна дейност. Виждаме как се използва полицията, виждаме слугинажа на Прокуратурата, която не направи нищо, за да коригира този нагон към насилие на Цветанов от този период. Изглежда, трябваше част от съдебната репресия и прокурорската репресия да се стовари върху него, за да се вразуми на 50 и кусур години, за да разбере, че институциите не са бухалки, че държавата не е за лично ползване, че тя е нещо много повече от един политически мандат.

 

Политиците не си вземат полука от осъдителните решения в ЕСПЧ, защото за тях е по-важно да имат своите няколко минути екранно време, отколкото това, че данъкоплатците ще платят огромни суми, коментира юристът. Решението, според Екимджиев, е в обществения натиск.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6529 |01.04.2016 Горанов безцеремонен за инвеститорите, обществените поръчки и протестите . 0| 5189 |30.03.2016 Т. Танев: Не ме интересува защо Борисов ме махна . 0| 5294 |28.03.2016 Шефът на ВАС гледа при закрити врати дело на КТБ! Защо ли?! . 0| 4754 |28.03.2016 Д-р Павлова, БЛС: Протестираме, защото пациентите не са престъпници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads