Реклама / Ads
10| 3782 |06.06.2023 НОВИНИ

Екоцид: Какво е известно за взрива на ”Нова Каховка”?

.
Язовирната стена на “Нова Каховка” в контролираната от Русия част на Херсонска област е била взривена късно снощи. Киев обвинява за това Москва. Случаят бе определен като ”екоцид” от руска страна. Какво е ясно до момента?
 

Украинският президент Володимир Зеленски свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана във връзка със случилото се. 

 

Военните все още анализират мащаба на разрушението на Каховската водноелектрическа централа на р. Днепър. Има опасения, че хиляди къщи могат да бъдат наводнени. Руските сили обаче, които контролират района, твърдят, че щетите са само по горната част на централата, но не и по самия язовир. 


Олександър Прокудин, началник на военното регионално управление на Херсон, съобщи, че най-малко осем населени места в района вече са наводнени. По думите му най-малко 16 000 души са изложени на риск. Жителите на рисковите региони се евакуират с автобуси до Херсон, след което ще бъдат преместени в различни градове в страната, включително столицата Киев. Влак ще отпътува за Херсон на юг към Николаев по обяд. 


Жизнен канал, пренасящ вода от Днепър до окупирания от Русия Крим, който започва от Нова Хаковка, вероятно ще бъде засегнат. Възможно е случилото се да застражи и Запорожката атомна централа, която се намира на брега на Днепър на около 160 км нагоре по течението. По-късно обаче от Енергоатом - украинската държавна ядрена компания, заяви, че Запорожката АЕЦ не е застрашена и ситуацията е под контрол. 


След взрива започнаха да циркулират и изображения в социалните мрежи, от които се вижда масивен пробив на язовирната стена на "Нова Каховка". Водата на р. Днепър се излива надолу по течението по посока Херсон. Издадено е предупреждение за хората в ниските части на града да се евакуират възможно най-бързо и да потърсят подслон на високо. 


Заради случилото се вече се разпространява и дезинформация. Видео в Telegram претендира да показва самия взрив на язовира, но редакцията на BBC е установила, че става дума за кадри от миналия ноември, когато украинската армия разруши железопътна връзка от северната страна на язовира като част от усилията да си върне района около Херсон.


BBC обаче е установила няколко достоверни видеа. Едно от тях е снимано от въздуха и е споделено от украинския президент Володимир Зеленски. На него се виждат значителни щети по яз. "Нова Каховка". Има и кадри отблизо, на които се вижда разрушена сграда. Предполага се, че това е Каховската водноелектрическа централа. Снимки отвисоко показват големи щети по основната конструкция на язовира и вода, течаща свободно на юг от съоръжението.


Юри Сак, съветник в министерството на отбраната на Украйна, казва пред програмата Today на BBC Radio 4, че прихванатите телефонни разговори показват, че Русия е готова да атакува и други язовири. Обвиненията спрямо Русия не са случайни. Твърди се, че Москва се страхува, че Киев ще използва язовира, за да прехвърли войски през реката в последната контраофанзива. 

 

Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк заяви, че според украинското разузнаване водноелектрическата централа в Каховка е била взривена от 205-та мотострелкова бригада на руските въоръжени сили, предават от руската редакция на BBC.

 

Руските сили, които контролират региона, обвиниха за случилото се Киев и го определиха като "терористична атака". Администрацията обаче уверява, че няма нищо катастрофално и става дума само за частични разрушения. Назначеният от руските окупационни сили кмет Владимир Леонтиев обеща, че до 72 часа нивото на водата ще се нормализира и няма опасност градът и близките населени места да бъдат унищожени. Ръководителят на анексирания Севастопол каза, че щетите на водноелектрическата централа няма да засегнат водоснабдяването на града.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3454 |01.06.2023 Ивайло Мирчев: Какво прави Радев, когато “Възраждане” плюят на парламентарната република? . 2| 5469 |31.05.2023 Ключовите фигури около ”БарселонаГейт”: Какво разказаха Ивайла Бакалова и Валентин Златев . 5| 3358 |30.05.2023 От Ботев през ”Приказка за стълбата” до ”Силните плачат сами”: Какво се случи с Гешев след атентата? . 8| 3376 |30.05.2023 Денков отговори на Габриел: Да седнем и да кажат какво имат предвид под ”друга формула” и ”друг състав”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads