Реклама / Ads
11| 3139 |31.05.2023 НОВИНИ

Eксперт по международна сигурност: Има дефицит на доверие от службите в ЕС и НАТО към нашите служби

.
доц. Искрен Иванов
САЩ и НАТО са наясно, че България им е съюзник, но има и хора, които играят за ”другия отбор”, казва доц. Искрен Иванов
 

Скандалът с назначенията в службите у нас избухна като бомба. Той постави въпроса как трябва да бъдат избирани началниците на специализираните звена.

 

"Има стандартизирани процедури, по които се назначават началниците в службите - гледа се какъв стаж имат, каква е експертизата, която имат. Тези процедури са така направени, че лицето да отговаря напълно на позицията, която трябва да заеме", каза експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов в студиото на Bulgaria ON AIR.

 

По думите му трябва да се направи разлика в координацията и съгласуването в рамките на службите в НАТО и ЕС.

 

"Партньорските служби си споделят информация. Има разлика да се споделя такава информация и това просто някакви хора да се спуснат от някакво посолство. При първото говорим за стандартизиране на процедурата, а при второто - за намеса във вътрешните работи", обясни доц. Иванов.

 

По думите му има дефицит на доверие от службите в ЕС и НАТО към нашите служби.

"Можем да кажем, че предпазливостта на партньорските служи стига дотам, че критичната информация за тяхната сигурност си остава за тях. САЩ и НАТО са наясно, че България им е съюзник, но има и хора там, които играят за "другия отбор", поясни той.

 

Това, което се случва около българските служби в последните дни, доц. Иванов нарече "тотална щета" - не само по отношение на сектора за сигурност, но и по отношение на България. Във връзка със записите от заседание на ръководството на "Продължаваме промяната" той обясни, че не за първи път политици говорят по този начин за службите.

"Докато няма доказателства, всякакви твърдения са спекулация", посочи гостът и допълни, че в случая става въпрос за "глупава политическа гордост", която цели само придаване на тежест и значимост на думите.

 

"Става въпрос само за съгласуване в рамките на партньорските служби, но заради тази политическа глупост цената ще я платим всички ние", заяви той.

 

По думите на доц. Иванов, докато няма ясни доказателства за чуждо влияние върху българските служби за сигурност, е много трудно да се говори, че такова съществува.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2817 |29.03.2023 Международна онлайн търговия“ отново в Русе . 2| 3235 |21.03.2023 Eксперти: Целта на Дзинпин е Русия да не загуби войната, а Путин да не загуби властта . 1| 3090 |12.03.2023 Заради европейския ”Катаргейт”: Аут на генералния секретар на Международната конфедерация на профсъюзите . 2| 3001 |23.02.2023 Гутериш: Годишнината от войната в Украйна е мрачен етап за международната общност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads