Реклама / Ads

 

11| 4639 |17.11.2020 НОВИНИ

Експерт опроверга Борисов: Няма да имаме готовност да прекарваме азерски газ от 1-ви януари

.
”От 1-ви януари няма да имаме готовност да прекарваме азерския газ, който минава по една доста сложна схема. Няма да успеем”, заяви пред БНР енергийният експерт проф. Атанас Тасев във връзка с обявеното вчера от премиера Бойко Борисов, че на 1-ви януари догодина у нас ще влезе първият газ от Азербайджан и така България ще е постигнала пълна газова диверсификация.

По думите на експерта тази невъзможност за пренос на газа от Комотини до Стара Загора ще бъде заменена от възможността, която ни дава съществуващата връзка с Гърция от Кулата - Сидирокастр:

 

"В една спокойна обстановка ще се даде възможност ние да правим суапови сделки - 3 милиона задържаме за наш клиент, който е на територията на нашата страна или на север, а т.нар. азерски газ ще остане за гръцки потребител. Когато искаме по-големи количества, за да не се наруши балансът, ще трябва да се направи реверс. Всичко това е възможно с новите технологии, които реализирахме през последните 5 години".

 

Проф. Тасев подчерта, че всички български компресорни станции са снабдени със свръхмодерни газотурбинни компресорни системи, които са високо ефективни, а системата е направена така, че да има реверс на самата схема - потоците могат да се движат от север на юг и от юг на север.

 

С Америка имаме стратегическо партньорство и битката между САЩ и Русия не трябва да рефлектира върху нашите икономически интереси:

"Ние ще си довършим газовия хъб "Балкан", каквото и да говорят, защото това е част от Плана "Юнкер" от преди 5 години за пълна диверсификация на газовите доставки, поради което бяхме задължени да имаме пълна междусистемна сигурност". Той изтъкна, че независимо от декларациите на Държавния департамент на САЩ срещу България реално няма никакви санкции.

 

Енергийният експерт посочи, че България не е интересна на никого като пазар - това са 3 млрд. куб.м годишно. Интересни сме като транзитьор:

"Нашият национален интерес е тръбите за газ да бъдат пълни, да имаме гарантирани доставки на газ и да не си нарежем тръбите на скрап".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 35| 5513 |14.11.2020 Сачева адвокат на Борисов: Той не цитираше ”Аушвиц”, а изрази радостта от края на карантината си . 3| 4198 |14.11.2020 Експертът Николай Костов: Има опашки по аптеките, защото хората се презапасяват . 3| 4082 |13.11.2020 Пламен Данаилов за Борисов: Никой вятър не е попътен, когато капитана не знае към кое пристанище пътува! . 10| 4377 |13.11.2020 И Федералната изборна комисия в САЩ опроверга Тръмп за изборните измами

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ