Реклама / Ads
2| 5802 |30.06.2023 НОВИНИ

Експерт пред Блумбърг: Заради ”Марица-Изток” смъртността в Гълъбово достига 25 промила

.
”Марица-Изток”
”Демографските прогнози за региона на ”Марица Изток” са силно негативни заради високата смъртност и силната миграция, причинена от икономическата несигурност и здравни фактори. В община Гълъбово смъртността достига 25 промила, което е изключително много. 2.5% от населението умира за година, което се откроява и на фона на много високата смъртност в България.” Това каза д-р Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН.
 

Забавянето на взимане на решение и прилагане на мерки за "Марица-изток" ще бъде много по-скъпо в бъдеще, а работещите там не получават никаква информация или насока какво ще се случва от държавата. Обявеният през 2022 г. ренесанс на въгледобива и въглищната енергетика заради атаката на Русия срещу Украйна така и не се състоя, тъй като цените от ВЕИ бяха доста по-ниски. През 2023 г. цената на енергийните борси падна допълнително и ТЕЦ са принудени да продават енергия под себестойността ѝ, коментира той още изследването "Регионален демографски и социално-икономически анализ на района на "Марица-изток" в студиото на Блумбърг България.

 

"Пазарът избутва въглищните централи и прави неконкурентна енергията от тези централи... Безотговорно е да се отлагат решението и мерките за този проблем, стратегиите за заместване, да казваме "централите ще си работят, защото 40 хил. работни места зависят от тях, и ние сме социална държава и ще плащаме милиарди от бюджета, за да субсидираме тези централи". Когато дойде часът, когато вече съвсем няма накъде да се продължава, тези хора просто ще бъдат на крачка от пропастта. Истинският предприемачески подход е да се вземат превантивни мерки тези хора да не бъдат изправени пред свършен факт за затваряне на ТЕЦ-овете и мините."


Има много силни интереси централите да продължат да работят както в момента. От една страна политиците не желаят реално да се намесят и да рискуват вота на близо 80 хил. гласоподаватели в региона - заетите в сектора и техните семейства. Профсъюзите също не искат да губят членове, добави Събев.

 

"Марица-изток" също така не е монолитна структура, а има много части, всяка от които с отделен собственик и отделни интереси. Държавата участва като собственик на мините и най-голямата ТЕЦ "Марица-изток 2", а собствеността на "американските" ТЕЦ-ове се сменя през годините, обясни Събев.

 

"Тази безотговорност към бъдещето на хората идва от тези запазени интереси и тук е мястото на централната власт да разясни как стоят нещата."

 

Разговорът за бъдещето на "Марица-изток" страда и от много подвеждаща или недостатъчно известна информация както за дела на ТЕЦ в енергетиката на страната, така и за цената в човешки животи. Всяка година около 1000 случая на преждевременна смъртност в региона са причинени от работата на "Марица-изток", каза Събев, позовавайки се на данни в специализирани медицински издания.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 2676 |30.06.2023 Украинската контраофанзива: Въоръжените сили на страната напредват по всички направления . 3| 2658 |30.06.2023 Георги Ганев определи като слух номинация на Даниел Лорер за шеф на БНБ . 1| 2749 |29.06.2023 Обвиниха френски полицай за убийството, предизвикало масови безредици в Париж . 6| 2641 |29.06.2023 Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас подаде оставка след неуспешното представяне на парламентарните избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads