Реклама / Ads
3| 4033 |11.06.2019 НОВИНИ

Експерт по сигурност: Има опасност от радикализация на български граждани

.
Димитър Гърдев
Има опасност от радикализация на хора у нас. Това е една всеобща тенденция. Езиковата бариера е премината. Необходим е контрол на социалните мрежи. Младите трябва да бъдат защитени от подобна пропаганда, срещу подобна диверсия.
 

Трябва да се обяснява какво е радикален ислям, какво е тероризъм. Най-важното е отхвърлянето на тази форма на исляма. Това заяви експертът по сигурността Димитър Гърдев пред БНТ.

 

По думите му мерките, които се предприемат, целят да се възпрепятства една реакция в бъдеще. Според него не бива да подценяваме това, че 16-годишното момче се е подготвяло сериозно, с взривове и всичко останало.

 

Журналистът Мадж Алгафари бе категоричен, че е нужно да има хигиена в новините. „Не знам кой е този човек, който изнесе тези данни. Не му прави чест. Самоличността на детето трябваше да бъде запазена“. „Детето не е терорист. Службите трябва да кажат дали става дума за радикализация“, добави той.

 

„Интернет е най-опасното място за радикализация“, смята Алгафари. В терористичните структури няма нищо от ислямската религия.

 

„ИДИЛ има отделно звено за манипулации. Като видите какви са обръщенията към западния свят и към последователите - те са съвсем различни. Те са изработени професионално, на различни езици“, коментира експертът по сигурността.

По думите на Алгафари начинът за вербуване е един и същ - бавно, постепенно, с изграждане на доверие.

 

„Това, че родителите са реагирали, трябва да се стимулира. Навсякъде службите работят по сигнали. Нямам как да се влиза във всеки един дом. Най-важното е, че се предлага промяна на системата. Изграждането на антитерористични центрове ще помогнат в тази насока. Опитът от САЩ и Русия се оказа успешен. Не може едно районно управление да обхване всичко“, подчерта Димитър Гърдев.

 

„Все още в България минаваме между капките“, предупреди журналистът. „Опасно е и затова родителите трябва да следят децата си какво правят в интернет“, каза още Алгафари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4751 |11.06.2019 Експерт пред Фрог: Интелигентни, но нереализирани хора у нас ще се радикализират . 0| 6127 |10.06.2019 Дунав се покачва и край Русе, градът е в опасност . 3| 4189 |10.06.2019 Експерт: Пропусната е възможност да се работи с ДАНС по случая с 16-годишното момче . 0| 3785 |07.06.2019 В Плевенска област обявиха първа степен на опасност зарди нивото на р. Дунав

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads